0

My Career Fair 2009 : Nak Cari Kerja @ Cari Pelanggan ?

Posted by PonMan on 3:25 AM

Aku sempat pergi ke pameran kerjaya "MYCareerFair 2009" yang kini diadakan di PWTC, bermula 13-15hb November ini. Aku punyalah bersemangat bangun awal pagi bersiap dan keluar dari rumah jam 8.00 pagi semata-mata hendak menuju ke pameran ini. Seperti yang dijangka, akibat kesesakan lalu lintas kebiasaannya berlaku pada waktu pagi dan kelembapan LRT dari Bukit Jalil ke PWTC menyebabkan aku tiba di lokasi kira-kira jam 9.50 pagi. Aku bernasib baik kerana aku sampai awal kerana pameran tue hanya akan dibuka pada jam 10.00 pagi.

Namun apa yang anehnya pameran kali ini, kehadiran pengunjung tak sehebat yang sebelumnya kerana sebelum ini, terpaksa bersesak2 nak isi borang dan menuju ke pintu masuk utama tapi sebaliknya pameran kali ini seolah-olah hanya bersantai saja, mungkin kalau ikut firasat aku, ia mungkin kerana masih awal lagi, lagipun hari Jumaat, maybe esok dan Ahad baru nak ramai kan....

Tapi apa yang "UNIK"nya pameran kerjaya kali ini, dari awal lagi terdapat banyak kelemahan dari segi sistem dan pengurusan :


1. Apa motif dan kegunaanya ONLINE APPLICATION dan UPLOAD RESUME sekiranya pengunjung terpaksa mengisi borang lagi pada pintu masuk utama pameran ini?

Pelik bukan. Aku sedar keadaan tentang kebodohan ini berlaku apabila aku terus pergi kaunter sambil cakap dengan makcik India yang jaga kaunter tue :

Aku: " Saya sudah register Online dalam website semalam, boleh saya ambil pas sticker terus?"

India : "Ada kertas borang ke belum?"

Aku: " Saya mana ada kertas borang sebab dah buat cara online, lagipun dalam tue tak suruh saya print pun!"

India : "Kalau tak ada, U isi ini borang dulu, baru U boleh masuk.."

Moral of the story: Apa gunanya register ONLINE kalau kena isi borang balik? Orang nak bagi mudah dan cepat urusan, jadi lambat balik..... BODOH! So bagi sapa2 yang nak pergi esok, korang pandai2 la berebut ambik borang tue pulak, jangan buang masa register online....

Dalam website cakap, bila register online, esok senang nak daftar pegi kaunter terus inform no IC, terus dapat bar code yang ada semua info seperti Resume kita.... hurmmm ICT la sangat kan.... Sembang Kemaih ja!




2. Tiada perkhidmatan fotokopi disediakan!

Memandangkan aplikasi REGISTER ONLINE dan UPLOAD RESUME hanya tinggal hangat2 tahi ayam, maka aku pun tak expect la untuk sediakan salinan resume aku nie kerana menyangka semuanya bakal jadi mudah apabila semuanya ada kemudahan ONLINE apabila info maklumat dan resume kita boleh dicapai menerusi bar code yang akan diberi. Tapi sebagai langkah back up, aku bawa juga la fail berisi resume dan semua sijil-sijil asal dan transkrip aku sebagai rujukan kepada syarikat yang berminat. Tapi bila dah sistem kembali menjadi manual dengan mengisi borang, maka terpaksalah aku isi maklumat diri aku sebanyak 10 kali untuk syarikat yang berbeza. Letih bukan?

Tapi lepas saja isi borang, aku diminta untuk serahkan salinan resume sekali, tapi akibat kebodohan sistem pengurusan event nie, so aku x dapat berikan la, tapi aku masih lagi mencari alternatif untuk membuat salinan resume aku. Dan semestinya, apa yang terlintas di fikiran aku, mesti pihak pengurusan event akan sediakan servis fotokopi untuk kemudahan pengunjung dan syarikat yang sertai pameran tue, tapi sangkaan aku meleset sekali sambil tertanya-tanya,

"Mengapakah tak ada seorang pun staf atau wakil pengurusan mengambil langkah inisiatif sediakan servis fotokopi ini sekiranya tahu sistem REGISTER ONLINE ini tak lagi digunapakai?" Tak reti fikir logik atau prihatin kah mereka ini? Punya la penat aku cari kaunter pertanyaan dan area yang sesuai untuk buat salinan ini, tapi yang tinggal hanya kiosk kosong yang diisi oleh staf goyang kaki : Sorang ambil FOTO, sorang minum KOPI.. Jadi betullah ia kaunter FOTOKOPI......



3. Booth @ Kiosk Biznes lagi banyak dari Booth @ Kiosk syarikat yang nak cari pekerja!

Ini pun pelik jugak. Cakap Career Fair tapi nape banyak plak booth @ kiosk nak cari pelanggan pulak nie? Adakah aku yang salah masuk pameran atau pameran itu yang salah nama, atau syarikat nak cari pelanggan tue tak paham erti Career Fair or Pameran Kerjaya ini? Bayangkan sekiranya anda terjumpa kaunter seperti Celcom Broadband dan seumpama dengannya di pameran tersebut, adakah tujuan untuk memberi peluang pekerjaan kepada pengunjung untuk berkhidmat bersama Celcom atau syarikat telekomunikasi yang lain atau sekadar melariskan dan mempromosikan produk mereka? Salah topik kot....

Itu satu hal, ada pulak menyalahgunakan term 'Career @ Kerjaya' ini dengan membuat plan MLM (Multi-Level Marketing) atau dalam bahasa orang tua-tua cakap, skim cepat kaya.... memang la semua orang nak kerja dan cari duit..... tapi untuk melabur dalam skim ini, bagi aku bukanlah satu kerjaya cuma ianya pendapatan sampingan.... so, kalau ini adalah pameran usahawan atau biznes, aku tak kisah la sebab memang topik untuk menjana ekonomi dan pendapatan pun.... ini tidak, siap ada servis rawatan resdung la, urut tradisional la.... aduh!!!!




4. Ada pulak syarikat yang sertai pameran kerjaya ini hanya sekadar membuat pameran produk saja....

kalau company tue buat sistem enjin, just tunjuk model prototaip enjin tue dan bagi sikit penerangan.... so apa kerjaya yang disediakan? Ini bukan pameran sains, teknologi, inovasi atau kejuruteraan....

Hurm kesimpulannya, pergi MyCareer Fair 2009 kali ini, aku hanya buang masa saja..... lebih baik aku tak pergi dan sambung tido nyenyak jer pagi tadi sebab hujan.... buat pihak penganjur, aku harap lepas ini tak ada dah kelemahan-kelemahan kat atas nie lagi.... menyusahkan orang jer....

2

Jambatan Melaka - Dumai : Mercu Tanda atau Malapetaka?

Posted by PonMan on 2:56 AM

Apa yang anda bayangkan sekiranya Jambatan Melaka ke Dumai, Sumatera akan siap dibina kelak? Adakah ia memberikan kelebihan kepada Melaka secara khususnya mahupun Malaysia secara amnya atau hanya memberikan kelebihan kepada pihak Indonesia semata-mata sekaligus bakal menjadi salah satu lg mercu tanda atau malapetaka buat Malaysia?

Walaupun idea ini dikatakan telah dicadang oleh Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali Rustam, majoritinya tak bersetuju. Masalahnya sekarang bukan isu idea pembinaan jambatan ini datang dari siapa, tapi kesan dan implikasi kepada kita kelak.... Adakah kita dah fikir habis Pro dan Kontra nya sehingga ia diluluskan begitu saja?

Cadangan bina jambatan Melaka-Dumai akan diteruskan

12/11/2009 6:08pm

MELAKA 12 Nov. — Cadangan pembinaan jambatan yang menghubungkan Melaka dengan Dumai di Sumatera, merentangi Selat Melaka akan diteruskan walaupun ada pihak yang membantah, persidangan Dewan Undangan Negeri Melaka diberitahu hari ini.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, pembinaan jambatan sepanjang 35 KM yang melibatkan kos kira-kira RM44 bilion itu akan dilaksanakan oleh syarikat swasta.

"Exim Bank of China dilaporkan telah bersetuju untuk membiayai sehingga 85 peratus kos pembinaan jambatan ini manakala baki 15 peratus lagi disediakan oleh syarikat swasta terbabit,” katanya ketika menjawab usul yang dikemukakan oleh Khoo Poay Tiong (DAP-Ayer Keroh) supaya projek pembinaan jambatan berkenaan dibatalkan memandangkan ia tidak praktikal.

- BERNAMA

Jadi mari kita lihat pandangan daripada pelbagai sudut :

Merujuk kepada pandangan Hasbullah Pit:

Sekiranya jambatan itu dibuat, yang menerima kesan adalah penduduk penduduk Dumai dan Melaka. tempiasnya akan sampai ke Muar dan Seremban dan Sepang. Orang Dumai yang sakit Jantung boleh pergi ke Hospital Jantung Swasta Sime Darby yang letaknya di Merlimau. Orang Melaka juga boleh berniaga di Dumai dan sebaliknya. "Pelancongan" automatik bagi kedua belah pihak. Tak perlu Ali Rustam berikan Gelaran Datuk kepada orang Indonesia supaya meningkatkan kedatangan mereka. Tatkala Ekonomi gawat, tetapi masih lagi ada duit. Pembinaannya "sekarang" mampu merancakkan ekonomi. Usah anggap ianya hanya perlu guna duit kerajaan. Kosnya harus ditanggung oleh 2 negara.


Ini pula pandangan salah sorang forumer dalam satu postnya :

Ini akan membuka lembaran baru yang lebih menguntungkan kepada kedua-dua negara melalui pelbagai bidang di samping mengeratkan lagi hubungan serumpun. Cuba bayangkan jumlah penduduk Sumatera yang kini mencecah 70 juta orang dan jika 10 peratus yang datang ke Melaka untuk melancong angka itu mencatat kepada 7 juta orang.Sudah tentu sektor pelancongan di Melaka akan lebih berkembang maju terutama pelancongan kesihatan yang mana kemudahan yang ditawarkan di sini sememangnya menarik minat penduduk di Sumetera. Sememangnya, Melaka menjadi tumpuan pelancong dari Indonesia terutama penduduk Sumatera kerana mereka berasa selesa apabila berada di negeri ini.


Pandangan-pandangan di atas adalah pandangan individu, apa yang kita lihat dan baca di atas hanya berdasarkan Pro semata-mata tanpa melihat Kontra atau pun rasional sedalam-dalamnya lagi.... cuba kita fikir :

1. Adakah perlu orang Dumai yang sakit Jantung boleh pergi ke Hospital Jantung Swasta Sime Darby yang letaknya di Merlimau?

Pandangan saya: Selalunya kalau ada terjadi insiden yang melibatkan nyawa dan kecemasan, selalunya orang akan mencari hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan segera dan menyelamatkan nyawa. Jadi bayangkan sekiranya orang Dumai yang cedera parah perlu dikejarkan ke hospital yang terletak jauh di sempadan negara jiran terletak di Merlimau pulak semata-mata nak dapatkan rawatan. Berbaloikah? Mungkin kemudahan insfrastruktur dan fasiliti hospital di Malaysia lebih baik dari Dumai, tapi sempatkah nyawanya diselamatkan atau hanya mampu dapat bertahan separuh jalan jambatan tue?


2. Mahukah Orang Melaka berniaga di Dumai dan sebaliknya dengan adanya jambatan ini kelak?

Pandangan saya: Rasanya dok negeri Melaka saja pun banyak nikmat dan rezeki dah mencurah-curah kerana banyak pelancong datang sebab Melaka dah jadi tarikan sejarah sehingga diiktiraf sebagai salah satu Kota Warisan Dunia, jadi rasanya tak perlu kot mereka hendak mencari rezeki di Dumai (walaupun tak salah, kerana ia hak individu untuk menjalankan perniagaan di mana2) kerana Melaka saja pun adalah kawasan yang strategik dan selamat daripada kawasan gegaran gempa bumi. Jadi, adakah orang Melaka bersedia mencari penyakit atau ingin merasai 'nikmat' bencana alam di Sumatera dengan meluaskan perniagaan mereka? Rasanya tak berbaloi kot dengan melayangkan nyawa sendiri.



Tapi sebaliknya ia akan menguntungkan orang Sumatera kerana dengan adanya jambatan ini, adalah satu lagi "pelancongan" atau "pelencongan" atau "laluan pintu kecemasan alternatif" nak elakkan daripada bencana alam yang menimpa mereka. Bayangkan, sekarang ini tak ada jambatan pun, masih senang pendatang haram masuk Malaysia melalui jalan laut (ini pun susah nak kawal)...... inikan pula membuka lagi jalan bagi mereka untuk masuk secara haram melalui jambatan ini kononnya 'atas tiket atau alasan pelancongan'.... mungkin lagi mudah keja bagi pihak tekong2 untuk menyeludup apa saja. Mampukah kita mengawalnya apabila jambatan ini menjadi laluan trafik Malaysia - Indonesia nanti?

3. Adakah Indonesia mahu bersama-sama tanggung kos pembinaan jambatan ini atau hanya menjadi lebih teruk daripada Singapura?

Pandangan saya: Mata wang Indonesia sekarang pun nampak tak stabil dan jauh lebih rendah nilainya daripada ringgit Malaysia.... Daripada mereka habiskan dana untuk jambatan ini, lebih baik mereka gunakan dana itu untuk baiki insfrastruktur yang rosak akibat tsunami, gempa bumi mahupun bencana alam yang lain.... dan akhirnya kitalah lagi jadi 'sponsor' kerana kita sememangnya amat terkenal dengan sifat 'pemurah'. Kalau ikut perkembangan semasa, nampaknya hanya China Exim Bank boleh membiayai sehingga 85 peratus daripada kos AS$12.5 bilion (kira-kira RM43.75 bilion) dan selebihnya ditanggung sendiri pemegang kepentingan jambatan itu, iaitu Straits of Malacca Partners Sdn. Bhd., katanya di Seminar Projek Jambatan Selat Melaka di sini. Jadi dimanakah sumbangan Indonesia untuk biayai kos pembinaan jambatan ini?

4. Adakah dengan adanya jambatan ini akan membuka lembaran baru yang lebih menguntungkan kepada kedua-dua negara melalui pelbagai bidang di samping mengeratkan lagi hubungan serumpun?

Pandangan saya: Ya, ia akan menguntungkan kedua-dua negara. Tapi sejauhmana keuntungan itu memberikan kebaikan kepada kedua-dua negara ini? Bagi Malaysia, mungkin hanya nampak keuntungan dari segi ekonomi, sama ada dari segi aspek Pelancongan atau Pengangkutan.... tapi apa yang saya lihat disini,
trafik di atas jambatan itu dianggarkan kira-kira 15,000 kenderaan dan caj tol setiap kenderaan boleh dikenakan antara AS$75 (kira-kira RM262.5) hingga AS$85 (kira-kira RM297.5).

Balik-balik Tol lagi.... Nampaknya rakyat Malaysia sendiri bakal dibebani lagi dengan tol. Berapa banyak dah tol di Malaysia sekarang ini? Memang ianya satu pelaburan yang menguntungkan bagi pihak kontraktor dan pihak yang ada 'share' atau kepentingan dalam projek ini kerana tiap-tiap hari ada 'income' tambahan.... Tapi sedar atau tidak, ekonomi ini jugalah mungkin ada malapetakanya. Bayangkan sekiranya kita asyik leka dan tenggelam dek hujan duit yang melimpah ruah ini sebenarnya bakal menggadaikan nyawa rakyat sendiri seolah-olah kita biarkan negara kita dijajah semula hanya semata-mata kerana duit.


Bayangkan sekiranya puak2 anti-Malaysia yang gelarkan diri mereka BENDERA ini yang begitu tekad dan bersungguh-sungguh sekali untuk hapuskan rakyat Malaysia dalam kempen GANYANG (SWEEPING) MALAYSIA ini mengambil kesempatan dengan menyamar dan gunakan jambatan ini sebagai laluan utama untuk memberontak dan membuat onar di negara kita? Mungkin anda sendiri pun tak terfikir bukan tentang kemungkinan ini? Tapi seperti cakap orang tua-tua, beringatlah sebelum kena.

5. Adakah dengan adanya jambatan ini mengeratkan lagi hubungan SERUMPUN?

Pandangan saya: Sebelum kita pergi lebih jauh, saya ingin bertanya adakah kita faham apa makna itu Serumpun? Adakah rakyat Indonesia terutamanya puak BENDERA ini faham apa maknanya? Bagi saya, serumpun ini boleh diibaratkan sebagai sama atau dua beradik. Dan selalunya dalam satu keluarga, akan ada persamaan bergantung kepada cara hidup dan sosioekonomi keluarga tersebut. Jadi, ia sama juga bagi negara yang gelar sebagai serumpun ini. Oleh itu, rasanya tak patut puak BENDERA dan media Indonesia ini menjadikan isu 'curi' , 'ciplak' atau apa2 saja istilah yang menggambarkan keburukan Malaysia hanya kerana kita miliki nilai budaya yang sama.

Kalau Indonesia boleh bangga dengan Wayang Kulit dan Batik, Malaysia pun ada juga unsur yang sama... kerana kita serumpun ma!!!! Jadi tak puas hati apanya lagi? Jangan lupa, banyak juga rakyat Indonesia sekarang dah jadi mastautin tetap di Malaysia melalui perkahwinan dan persaudaraan, sudah tentu mereka akan turunkan ajaran dan adat budaya asal mereka kepada anak-anak mereka yang automatik jadi rakyat Malaysia. Jadi Lu Mengerti La Sendirik.... Apalah nasib dengan Malaysia yang dah dilabel macam-macam oleh jiran 'serumpun' kita nie? Nampaknya kita amat 'terpedaya' dengan perkataan serumpun ini, dalam masa yang sama kita tolong mereka hantar bantuan bencana alam di tempat mereka dan di negara kita sendiri pun kita tolong wujudkan peluang pekerjaan dan rezeki yang banyak, tapi nampaknya balasan 'buluh runcing'lah yang diberi oleh Indonesia kerana "Kita Serumpun"......


Kesimpulannya, ingatlah dan fikirkanlah baik buruk terhadap sesuatu perkara yang kita lakukan sebelum terlambat. Mungkin sekarang kita boleh berbangga jambatan ini bakal menjadi mercutanda baru kerana mungkin bakal jadi jambatan terpanjang di dunia tapi lewat kelak kita bakal ditimpa malapetaka. Adakah kita sanggup gadaikan nyawa rakyat dan maruah negara kerana keuntungan ekonomi melalui jumlah kutipan tol yang tinggi? Adakah kita perlu tunggu keadaan seperti dibawah ini terjadi baru nak sedar? Bayangkan jika laluan jambatan ini dikuasai dan disekat oleh puak2 BENDERA yang mahu BERJIHAD hapuskan MALAYSIA ini.... Renung-renungkan....



2

Filem Edisi Khas : Budak Kelantan ver 2.0

Posted by PonMan on 12:28 AM

JUMLAH KUTIPAN BOX - OFFICE KINI MENCECAH RM 214,000!

Filem ini sebenarnya tiada langsung kaitan dengan Filem Budak Kelantan yang telahpun ditayangkan sebelum ini, lakonan Danny X-Factor dan Bienda sebaliknya filem ini adalah dokumentari pendek seumpama filem Micheal Jackson sekarang ditayangkan, "This Is It" yang menceritakan pengalaman seorang penyokong yang berasal dari Kelantan yang pertama kali jejak kaki ke Kuala Lumpur dan Stadium Bukit Jalil untuk menyaksikan perlawanan akhir Piala Malaysia antara Kelantan dan Negeri Sembilan sambil memberikan 'buah tangan' berbentuk mercun dan bunga api untuk dilontar ke tengah padang sebagai salah satu syarat wajib masuk stadium (tak sama seperti melontar jamrah).....

Synopsis filem ini:

Mat Budu, merupakan salah seorang remaja yang pakar membuat mercun terkenal di Kelantan dan juga penyokong fanatik pasukan bola sepak Kelantan. Sejak kebangkitan pasukan Kelantan yang menakjubkan pada musim ini dalam liga bolasepak Malaysia, stadium Sultan Mohammad Ke-IV sering dipenuhi oleh penyokong setia mereka sekaligus secara tak langsung melariskan jualan mercun Mat Budu yang sebelum ini hanya bergantung kepada pasaran hari raya semata-mata. Sejak daripada itu, Mat Budu terus berusaha mempelbagaikan hasil kreativiti dan karya mercunnya lalu mencubanya pada setiap perlawanan di stadium keramat mereka di Kota Bharu tersebut untuk menarik perhatian penyokong, media dan terutamanya anggota FRU dan keselamatan.

Apabila pasukan skuad jolokan Kijang ini mara ke final yang akan berlangsung di Bukit Jalil pada 7 November 2009, Mat Budu bertekad untuk meluaskan pasarannya di sekitar Lembah Kelang dan yakin perniagaannya akan lebih menguntungkan kerana dapat lakukan promosi bahan letupannya secara tak langsung menerusi siaran secara langsung di TV1 sekaligus bakal menarik perhatian seluruh dunia yang menyaksikannya. Apa yang penting baginya jualan mercunnya lebih laris dan terkenal di seluruh dunia walaupun pasukannya tewas 1-3 di tangan Negeri Sembilan.

Namun, tanpa diduga, walaupun hasil mercun Mat Budu disaksikan diseluruh dunia, tindakan Mat Budu itu telah mengundang padah kepadanya kerana mercunnya terkena kepala salah seorang petugas RTM yang mengakibatkan kepalanya berdarah. Tindakan tersebut telah menyebabkan Mat Budu diburu oleh kumpulan FRU. Bagaimanakah kesudahan filem ini? Adakah Mat Budu berjaya melarikan diri daripada anggota FRU atau sebaliknya? Nantikan kemunculannya di pawagam berdekatan anda....

Credit to Obefiend

Copyright © 2009 PonMan Creative Mind All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.