0

My Career Fair 2009 : Nak Cari Kerja @ Cari Pelanggan ?

Posted by PonMan on 3:25 AM

Aku sempat pergi ke pameran kerjaya "MYCareerFair 2009" yang kini diadakan di PWTC, bermula 13-15hb November ini. Aku punyalah bersemangat bangun awal pagi bersiap dan keluar dari rumah jam 8.00 pagi semata-mata hendak menuju ke pameran ini. Seperti yang dijangka, akibat kesesakan lalu lintas kebiasaannya berlaku pada waktu pagi dan kelembapan LRT dari Bukit Jalil ke PWTC menyebabkan aku tiba di lokasi kira-kira jam 9.50 pagi. Aku bernasib baik kerana aku sampai awal kerana pameran tue hanya akan dibuka pada jam 10.00 pagi.

Namun apa yang anehnya pameran kali ini, kehadiran pengunjung tak sehebat yang sebelumnya kerana sebelum ini, terpaksa bersesak2 nak isi borang dan menuju ke pintu masuk utama tapi sebaliknya pameran kali ini seolah-olah hanya bersantai saja, mungkin kalau ikut firasat aku, ia mungkin kerana masih awal lagi, lagipun hari Jumaat, maybe esok dan Ahad baru nak ramai kan....

Tapi apa yang "UNIK"nya pameran kerjaya kali ini, dari awal lagi terdapat banyak kelemahan dari segi sistem dan pengurusan :


1. Apa motif dan kegunaanya ONLINE APPLICATION dan UPLOAD RESUME sekiranya pengunjung terpaksa mengisi borang lagi pada pintu masuk utama pameran ini?

Pelik bukan. Aku sedar keadaan tentang kebodohan ini berlaku apabila aku terus pergi kaunter sambil cakap dengan makcik India yang jaga kaunter tue :

Aku: " Saya sudah register Online dalam website semalam, boleh saya ambil pas sticker terus?"

India : "Ada kertas borang ke belum?"

Aku: " Saya mana ada kertas borang sebab dah buat cara online, lagipun dalam tue tak suruh saya print pun!"

India : "Kalau tak ada, U isi ini borang dulu, baru U boleh masuk.."

Moral of the story: Apa gunanya register ONLINE kalau kena isi borang balik? Orang nak bagi mudah dan cepat urusan, jadi lambat balik..... BODOH! So bagi sapa2 yang nak pergi esok, korang pandai2 la berebut ambik borang tue pulak, jangan buang masa register online....

Dalam website cakap, bila register online, esok senang nak daftar pegi kaunter terus inform no IC, terus dapat bar code yang ada semua info seperti Resume kita.... hurmmm ICT la sangat kan.... Sembang Kemaih ja!




2. Tiada perkhidmatan fotokopi disediakan!

Memandangkan aplikasi REGISTER ONLINE dan UPLOAD RESUME hanya tinggal hangat2 tahi ayam, maka aku pun tak expect la untuk sediakan salinan resume aku nie kerana menyangka semuanya bakal jadi mudah apabila semuanya ada kemudahan ONLINE apabila info maklumat dan resume kita boleh dicapai menerusi bar code yang akan diberi. Tapi sebagai langkah back up, aku bawa juga la fail berisi resume dan semua sijil-sijil asal dan transkrip aku sebagai rujukan kepada syarikat yang berminat. Tapi bila dah sistem kembali menjadi manual dengan mengisi borang, maka terpaksalah aku isi maklumat diri aku sebanyak 10 kali untuk syarikat yang berbeza. Letih bukan?

Tapi lepas saja isi borang, aku diminta untuk serahkan salinan resume sekali, tapi akibat kebodohan sistem pengurusan event nie, so aku x dapat berikan la, tapi aku masih lagi mencari alternatif untuk membuat salinan resume aku. Dan semestinya, apa yang terlintas di fikiran aku, mesti pihak pengurusan event akan sediakan servis fotokopi untuk kemudahan pengunjung dan syarikat yang sertai pameran tue, tapi sangkaan aku meleset sekali sambil tertanya-tanya,

"Mengapakah tak ada seorang pun staf atau wakil pengurusan mengambil langkah inisiatif sediakan servis fotokopi ini sekiranya tahu sistem REGISTER ONLINE ini tak lagi digunapakai?" Tak reti fikir logik atau prihatin kah mereka ini? Punya la penat aku cari kaunter pertanyaan dan area yang sesuai untuk buat salinan ini, tapi yang tinggal hanya kiosk kosong yang diisi oleh staf goyang kaki : Sorang ambil FOTO, sorang minum KOPI.. Jadi betullah ia kaunter FOTOKOPI......



3. Booth @ Kiosk Biznes lagi banyak dari Booth @ Kiosk syarikat yang nak cari pekerja!

Ini pun pelik jugak. Cakap Career Fair tapi nape banyak plak booth @ kiosk nak cari pelanggan pulak nie? Adakah aku yang salah masuk pameran atau pameran itu yang salah nama, atau syarikat nak cari pelanggan tue tak paham erti Career Fair or Pameran Kerjaya ini? Bayangkan sekiranya anda terjumpa kaunter seperti Celcom Broadband dan seumpama dengannya di pameran tersebut, adakah tujuan untuk memberi peluang pekerjaan kepada pengunjung untuk berkhidmat bersama Celcom atau syarikat telekomunikasi yang lain atau sekadar melariskan dan mempromosikan produk mereka? Salah topik kot....

Itu satu hal, ada pulak menyalahgunakan term 'Career @ Kerjaya' ini dengan membuat plan MLM (Multi-Level Marketing) atau dalam bahasa orang tua-tua cakap, skim cepat kaya.... memang la semua orang nak kerja dan cari duit..... tapi untuk melabur dalam skim ini, bagi aku bukanlah satu kerjaya cuma ianya pendapatan sampingan.... so, kalau ini adalah pameran usahawan atau biznes, aku tak kisah la sebab memang topik untuk menjana ekonomi dan pendapatan pun.... ini tidak, siap ada servis rawatan resdung la, urut tradisional la.... aduh!!!!




4. Ada pulak syarikat yang sertai pameran kerjaya ini hanya sekadar membuat pameran produk saja....

kalau company tue buat sistem enjin, just tunjuk model prototaip enjin tue dan bagi sikit penerangan.... so apa kerjaya yang disediakan? Ini bukan pameran sains, teknologi, inovasi atau kejuruteraan....

Hurm kesimpulannya, pergi MyCareer Fair 2009 kali ini, aku hanya buang masa saja..... lebih baik aku tak pergi dan sambung tido nyenyak jer pagi tadi sebab hujan.... buat pihak penganjur, aku harap lepas ini tak ada dah kelemahan-kelemahan kat atas nie lagi.... menyusahkan orang jer....

2

Jambatan Melaka - Dumai : Mercu Tanda atau Malapetaka?

Posted by PonMan on 2:56 AM

Apa yang anda bayangkan sekiranya Jambatan Melaka ke Dumai, Sumatera akan siap dibina kelak? Adakah ia memberikan kelebihan kepada Melaka secara khususnya mahupun Malaysia secara amnya atau hanya memberikan kelebihan kepada pihak Indonesia semata-mata sekaligus bakal menjadi salah satu lg mercu tanda atau malapetaka buat Malaysia?

Walaupun idea ini dikatakan telah dicadang oleh Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali Rustam, majoritinya tak bersetuju. Masalahnya sekarang bukan isu idea pembinaan jambatan ini datang dari siapa, tapi kesan dan implikasi kepada kita kelak.... Adakah kita dah fikir habis Pro dan Kontra nya sehingga ia diluluskan begitu saja?

Cadangan bina jambatan Melaka-Dumai akan diteruskan

12/11/2009 6:08pm

MELAKA 12 Nov. — Cadangan pembinaan jambatan yang menghubungkan Melaka dengan Dumai di Sumatera, merentangi Selat Melaka akan diteruskan walaupun ada pihak yang membantah, persidangan Dewan Undangan Negeri Melaka diberitahu hari ini.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, pembinaan jambatan sepanjang 35 KM yang melibatkan kos kira-kira RM44 bilion itu akan dilaksanakan oleh syarikat swasta.

"Exim Bank of China dilaporkan telah bersetuju untuk membiayai sehingga 85 peratus kos pembinaan jambatan ini manakala baki 15 peratus lagi disediakan oleh syarikat swasta terbabit,” katanya ketika menjawab usul yang dikemukakan oleh Khoo Poay Tiong (DAP-Ayer Keroh) supaya projek pembinaan jambatan berkenaan dibatalkan memandangkan ia tidak praktikal.

- BERNAMA

Jadi mari kita lihat pandangan daripada pelbagai sudut :

Merujuk kepada pandangan Hasbullah Pit:

Sekiranya jambatan itu dibuat, yang menerima kesan adalah penduduk penduduk Dumai dan Melaka. tempiasnya akan sampai ke Muar dan Seremban dan Sepang. Orang Dumai yang sakit Jantung boleh pergi ke Hospital Jantung Swasta Sime Darby yang letaknya di Merlimau. Orang Melaka juga boleh berniaga di Dumai dan sebaliknya. "Pelancongan" automatik bagi kedua belah pihak. Tak perlu Ali Rustam berikan Gelaran Datuk kepada orang Indonesia supaya meningkatkan kedatangan mereka. Tatkala Ekonomi gawat, tetapi masih lagi ada duit. Pembinaannya "sekarang" mampu merancakkan ekonomi. Usah anggap ianya hanya perlu guna duit kerajaan. Kosnya harus ditanggung oleh 2 negara.


Ini pula pandangan salah sorang forumer dalam satu postnya :

Ini akan membuka lembaran baru yang lebih menguntungkan kepada kedua-dua negara melalui pelbagai bidang di samping mengeratkan lagi hubungan serumpun. Cuba bayangkan jumlah penduduk Sumatera yang kini mencecah 70 juta orang dan jika 10 peratus yang datang ke Melaka untuk melancong angka itu mencatat kepada 7 juta orang.Sudah tentu sektor pelancongan di Melaka akan lebih berkembang maju terutama pelancongan kesihatan yang mana kemudahan yang ditawarkan di sini sememangnya menarik minat penduduk di Sumetera. Sememangnya, Melaka menjadi tumpuan pelancong dari Indonesia terutama penduduk Sumatera kerana mereka berasa selesa apabila berada di negeri ini.


Pandangan-pandangan di atas adalah pandangan individu, apa yang kita lihat dan baca di atas hanya berdasarkan Pro semata-mata tanpa melihat Kontra atau pun rasional sedalam-dalamnya lagi.... cuba kita fikir :

1. Adakah perlu orang Dumai yang sakit Jantung boleh pergi ke Hospital Jantung Swasta Sime Darby yang letaknya di Merlimau?

Pandangan saya: Selalunya kalau ada terjadi insiden yang melibatkan nyawa dan kecemasan, selalunya orang akan mencari hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan segera dan menyelamatkan nyawa. Jadi bayangkan sekiranya orang Dumai yang cedera parah perlu dikejarkan ke hospital yang terletak jauh di sempadan negara jiran terletak di Merlimau pulak semata-mata nak dapatkan rawatan. Berbaloikah? Mungkin kemudahan insfrastruktur dan fasiliti hospital di Malaysia lebih baik dari Dumai, tapi sempatkah nyawanya diselamatkan atau hanya mampu dapat bertahan separuh jalan jambatan tue?


2. Mahukah Orang Melaka berniaga di Dumai dan sebaliknya dengan adanya jambatan ini kelak?

Pandangan saya: Rasanya dok negeri Melaka saja pun banyak nikmat dan rezeki dah mencurah-curah kerana banyak pelancong datang sebab Melaka dah jadi tarikan sejarah sehingga diiktiraf sebagai salah satu Kota Warisan Dunia, jadi rasanya tak perlu kot mereka hendak mencari rezeki di Dumai (walaupun tak salah, kerana ia hak individu untuk menjalankan perniagaan di mana2) kerana Melaka saja pun adalah kawasan yang strategik dan selamat daripada kawasan gegaran gempa bumi. Jadi, adakah orang Melaka bersedia mencari penyakit atau ingin merasai 'nikmat' bencana alam di Sumatera dengan meluaskan perniagaan mereka? Rasanya tak berbaloi kot dengan melayangkan nyawa sendiri.



Tapi sebaliknya ia akan menguntungkan orang Sumatera kerana dengan adanya jambatan ini, adalah satu lagi "pelancongan" atau "pelencongan" atau "laluan pintu kecemasan alternatif" nak elakkan daripada bencana alam yang menimpa mereka. Bayangkan, sekarang ini tak ada jambatan pun, masih senang pendatang haram masuk Malaysia melalui jalan laut (ini pun susah nak kawal)...... inikan pula membuka lagi jalan bagi mereka untuk masuk secara haram melalui jambatan ini kononnya 'atas tiket atau alasan pelancongan'.... mungkin lagi mudah keja bagi pihak tekong2 untuk menyeludup apa saja. Mampukah kita mengawalnya apabila jambatan ini menjadi laluan trafik Malaysia - Indonesia nanti?

3. Adakah Indonesia mahu bersama-sama tanggung kos pembinaan jambatan ini atau hanya menjadi lebih teruk daripada Singapura?

Pandangan saya: Mata wang Indonesia sekarang pun nampak tak stabil dan jauh lebih rendah nilainya daripada ringgit Malaysia.... Daripada mereka habiskan dana untuk jambatan ini, lebih baik mereka gunakan dana itu untuk baiki insfrastruktur yang rosak akibat tsunami, gempa bumi mahupun bencana alam yang lain.... dan akhirnya kitalah lagi jadi 'sponsor' kerana kita sememangnya amat terkenal dengan sifat 'pemurah'. Kalau ikut perkembangan semasa, nampaknya hanya China Exim Bank boleh membiayai sehingga 85 peratus daripada kos AS$12.5 bilion (kira-kira RM43.75 bilion) dan selebihnya ditanggung sendiri pemegang kepentingan jambatan itu, iaitu Straits of Malacca Partners Sdn. Bhd., katanya di Seminar Projek Jambatan Selat Melaka di sini. Jadi dimanakah sumbangan Indonesia untuk biayai kos pembinaan jambatan ini?

4. Adakah dengan adanya jambatan ini akan membuka lembaran baru yang lebih menguntungkan kepada kedua-dua negara melalui pelbagai bidang di samping mengeratkan lagi hubungan serumpun?

Pandangan saya: Ya, ia akan menguntungkan kedua-dua negara. Tapi sejauhmana keuntungan itu memberikan kebaikan kepada kedua-dua negara ini? Bagi Malaysia, mungkin hanya nampak keuntungan dari segi ekonomi, sama ada dari segi aspek Pelancongan atau Pengangkutan.... tapi apa yang saya lihat disini,
trafik di atas jambatan itu dianggarkan kira-kira 15,000 kenderaan dan caj tol setiap kenderaan boleh dikenakan antara AS$75 (kira-kira RM262.5) hingga AS$85 (kira-kira RM297.5).

Balik-balik Tol lagi.... Nampaknya rakyat Malaysia sendiri bakal dibebani lagi dengan tol. Berapa banyak dah tol di Malaysia sekarang ini? Memang ianya satu pelaburan yang menguntungkan bagi pihak kontraktor dan pihak yang ada 'share' atau kepentingan dalam projek ini kerana tiap-tiap hari ada 'income' tambahan.... Tapi sedar atau tidak, ekonomi ini jugalah mungkin ada malapetakanya. Bayangkan sekiranya kita asyik leka dan tenggelam dek hujan duit yang melimpah ruah ini sebenarnya bakal menggadaikan nyawa rakyat sendiri seolah-olah kita biarkan negara kita dijajah semula hanya semata-mata kerana duit.


Bayangkan sekiranya puak2 anti-Malaysia yang gelarkan diri mereka BENDERA ini yang begitu tekad dan bersungguh-sungguh sekali untuk hapuskan rakyat Malaysia dalam kempen GANYANG (SWEEPING) MALAYSIA ini mengambil kesempatan dengan menyamar dan gunakan jambatan ini sebagai laluan utama untuk memberontak dan membuat onar di negara kita? Mungkin anda sendiri pun tak terfikir bukan tentang kemungkinan ini? Tapi seperti cakap orang tua-tua, beringatlah sebelum kena.

5. Adakah dengan adanya jambatan ini mengeratkan lagi hubungan SERUMPUN?

Pandangan saya: Sebelum kita pergi lebih jauh, saya ingin bertanya adakah kita faham apa makna itu Serumpun? Adakah rakyat Indonesia terutamanya puak BENDERA ini faham apa maknanya? Bagi saya, serumpun ini boleh diibaratkan sebagai sama atau dua beradik. Dan selalunya dalam satu keluarga, akan ada persamaan bergantung kepada cara hidup dan sosioekonomi keluarga tersebut. Jadi, ia sama juga bagi negara yang gelar sebagai serumpun ini. Oleh itu, rasanya tak patut puak BENDERA dan media Indonesia ini menjadikan isu 'curi' , 'ciplak' atau apa2 saja istilah yang menggambarkan keburukan Malaysia hanya kerana kita miliki nilai budaya yang sama.

Kalau Indonesia boleh bangga dengan Wayang Kulit dan Batik, Malaysia pun ada juga unsur yang sama... kerana kita serumpun ma!!!! Jadi tak puas hati apanya lagi? Jangan lupa, banyak juga rakyat Indonesia sekarang dah jadi mastautin tetap di Malaysia melalui perkahwinan dan persaudaraan, sudah tentu mereka akan turunkan ajaran dan adat budaya asal mereka kepada anak-anak mereka yang automatik jadi rakyat Malaysia. Jadi Lu Mengerti La Sendirik.... Apalah nasib dengan Malaysia yang dah dilabel macam-macam oleh jiran 'serumpun' kita nie? Nampaknya kita amat 'terpedaya' dengan perkataan serumpun ini, dalam masa yang sama kita tolong mereka hantar bantuan bencana alam di tempat mereka dan di negara kita sendiri pun kita tolong wujudkan peluang pekerjaan dan rezeki yang banyak, tapi nampaknya balasan 'buluh runcing'lah yang diberi oleh Indonesia kerana "Kita Serumpun"......


Kesimpulannya, ingatlah dan fikirkanlah baik buruk terhadap sesuatu perkara yang kita lakukan sebelum terlambat. Mungkin sekarang kita boleh berbangga jambatan ini bakal menjadi mercutanda baru kerana mungkin bakal jadi jambatan terpanjang di dunia tapi lewat kelak kita bakal ditimpa malapetaka. Adakah kita sanggup gadaikan nyawa rakyat dan maruah negara kerana keuntungan ekonomi melalui jumlah kutipan tol yang tinggi? Adakah kita perlu tunggu keadaan seperti dibawah ini terjadi baru nak sedar? Bayangkan jika laluan jambatan ini dikuasai dan disekat oleh puak2 BENDERA yang mahu BERJIHAD hapuskan MALAYSIA ini.... Renung-renungkan....



2

Filem Edisi Khas : Budak Kelantan ver 2.0

Posted by PonMan on 12:28 AM

JUMLAH KUTIPAN BOX - OFFICE KINI MENCECAH RM 214,000!

Filem ini sebenarnya tiada langsung kaitan dengan Filem Budak Kelantan yang telahpun ditayangkan sebelum ini, lakonan Danny X-Factor dan Bienda sebaliknya filem ini adalah dokumentari pendek seumpama filem Micheal Jackson sekarang ditayangkan, "This Is It" yang menceritakan pengalaman seorang penyokong yang berasal dari Kelantan yang pertama kali jejak kaki ke Kuala Lumpur dan Stadium Bukit Jalil untuk menyaksikan perlawanan akhir Piala Malaysia antara Kelantan dan Negeri Sembilan sambil memberikan 'buah tangan' berbentuk mercun dan bunga api untuk dilontar ke tengah padang sebagai salah satu syarat wajib masuk stadium (tak sama seperti melontar jamrah).....

Synopsis filem ini:

Mat Budu, merupakan salah seorang remaja yang pakar membuat mercun terkenal di Kelantan dan juga penyokong fanatik pasukan bola sepak Kelantan. Sejak kebangkitan pasukan Kelantan yang menakjubkan pada musim ini dalam liga bolasepak Malaysia, stadium Sultan Mohammad Ke-IV sering dipenuhi oleh penyokong setia mereka sekaligus secara tak langsung melariskan jualan mercun Mat Budu yang sebelum ini hanya bergantung kepada pasaran hari raya semata-mata. Sejak daripada itu, Mat Budu terus berusaha mempelbagaikan hasil kreativiti dan karya mercunnya lalu mencubanya pada setiap perlawanan di stadium keramat mereka di Kota Bharu tersebut untuk menarik perhatian penyokong, media dan terutamanya anggota FRU dan keselamatan.

Apabila pasukan skuad jolokan Kijang ini mara ke final yang akan berlangsung di Bukit Jalil pada 7 November 2009, Mat Budu bertekad untuk meluaskan pasarannya di sekitar Lembah Kelang dan yakin perniagaannya akan lebih menguntungkan kerana dapat lakukan promosi bahan letupannya secara tak langsung menerusi siaran secara langsung di TV1 sekaligus bakal menarik perhatian seluruh dunia yang menyaksikannya. Apa yang penting baginya jualan mercunnya lebih laris dan terkenal di seluruh dunia walaupun pasukannya tewas 1-3 di tangan Negeri Sembilan.

Namun, tanpa diduga, walaupun hasil mercun Mat Budu disaksikan diseluruh dunia, tindakan Mat Budu itu telah mengundang padah kepadanya kerana mercunnya terkena kepala salah seorang petugas RTM yang mengakibatkan kepalanya berdarah. Tindakan tersebut telah menyebabkan Mat Budu diburu oleh kumpulan FRU. Bagaimanakah kesudahan filem ini? Adakah Mat Budu berjaya melarikan diri daripada anggota FRU atau sebaliknya? Nantikan kemunculannya di pawagam berdekatan anda....

Credit to Obefiend

3

REVOLUSI J : Siap Sedia Untuk Ditayangkan

Posted by PonMan on 1:01 AM

Syukur Alhamdullilah kerana dengan berkat dan izinNya semua proses pre-production, production shooting dan juga post-production yang melibatkan editing berjalan dengan lancar dan siap awal seperti yang sepatutnya dijadualkan. Insyallah kalau ada rezeki, filem pendek pertama arahan aku ini akan dilancarkan dan ditayangkan buat pertama kalinya pada awal bulan depan (tarikh belum dimuktamadkan) di SMK Jitra, tempat dimana aku belajar dulu dan mencungkil bakat aku secara tak langsung dalam bidang multimedia dan video ini... (belajar sendiri laa.....)

Tak sangka pula pengalaman aku tido dalam lab Bestari dan bilik POST (Pusat Operasi Skuad IT) yang kini dijadikan bilik penerbitan majalah sekolah telah memberikan bukan sekadar kenangan tapi juga menjadikan sebagai aset dan titik mula (turning point) dalam karier dan masa depan hidup aku untuk menceburi bidang yang aku suka nie....

Sebagai membalas jasa atas sumbangan serta kerjasama yang telah diberikan oleh pihak sekolah dan menyingkap kembali kenangan aku di sekolah SMK Jitra nie, aku amatlah berbesar hati seandainya diberi peluang untuk membuat tayangan perdana di Dewan Ibnu Sina, dimana satu ketika dulu aku menguruskan PA sistem serta bahan-bahan multimedia untuk pihak sekolah, dan ada kalanya aku ambil kesempatan untuk jadikan malam minggu sebagai tayangan wayang filem-filem Melayu untuk tontonan dan hiburan para pelajar asrama terutamanya....

Apa yang pasti kenangan sebegini merupakan kenangan terindah dan paling bernilai dalam hidup aku. Siapa sangka dahulunya Cikgu Zarina mengajak aku dan kawan-kawan aku untuk belajar membuat shooting dan video editing menggunakan software Pinnacle Studio dan Ulead telah memberikan impak serta kecenderungan kepada diri aku sekarang. Terima kasih Cikgu Zarina kerana telah melahirkan siapa sebenarnya insan disebalik nama samaran PonMan ini... Mungkin kalau tak kerana cikgu Zarina, apalah nasib bakal menimpa diri PonMan, belajar pun tak pandai, result SPM tak sehebat dengan kawan-kawanku yang lain... mungkin aku pun bakal hanya jadi Pomen kereta tak pun keja kilang untuk sara hidup aku dan keluarga.... atau paling teruk mungkin bakal jadi mat rempit tak bertauliah, doktor dengan suntikan ubat dadah atau mungkin juga jadi pensyarah ditepi jalan (orang gila).....

Tapi, aku telah bernasib baik kerana sempat diselamatkan dan diberi nafas serta semangat baru untuk teruskan perjuangan sisa-sisa hidup aku nie... malah apa yang paling aku banggakan dengan diri aku sekarang adalah melihat transformasi diri aku daripada batu buruk yang langsung tak diberikan sinar harapan dan perhatian kini berubah wajah menjadi salah satu permata serta aset kepada famili, dan juga komuniti.... now, PonMan is back on the track and living with passion!!



Berbalik kepada filem pendek Revolusi J ini, filem ini sebenarnya diilhamkan dan cerita direka semula berdasarkan kisah peristiwa pertarungan Tuah dan Jebat pada kurun ke-15. Apa yang uniknya filem ini adalah cara aku sebagai pengarah untuk mengetengahkan idea bagaimanakah sekiranya pertarungan Tuah dan Jebat ini berlaku lagi pada masa kini dan akan datang (dalam konteks kontemporari).... kerana berdasarkan penghayatan aku, oleh kerana majoriti rakyat Malaysia tak begitu gemar membaca, ambik tahu atau menonton filem2 sejarah ini kerana bagi mereka, ia sudahpun terjadi, kita pun sudah merdeka, aman dan tenteram... jadi tak usah kita fikirkan lagi tentang perkara yang lepas..... tapi adakah kita tahu, seandainya kita menghayati dan mempelajari kesilapan lalu, mungkin kita akan lebih menghargai nikmat hidup kita sekarang.... Oleh kerana kita mudah lupa dan terlalu leka dengan mengejar arus moden, kita sebenarnya hampir hilang identiti kita sendiri... malah lagi buruk lagi kita sering melakukan kesilapan yang sama berulang kali, kerana kita tak berusaha untuk memperbaikinya....

Oleh itu, aku sebagai seorang pengarah muda, amat rasa penuh tanggungjawab dalam memulihkan persepsi masyarakat tentang isu betapa pentingnya sejarah dalam hidup kita, kalau ianya tak mahu dijadikan sebagai subjek utama atau bidang yang kita cenderung, amatlah memadai sekiranya kita sekadar ambil iktibar dan belajar dari kesilapan agar kita tak dijajah lagi menerusi minda atau perbuatan oleh anasir-anasir barat. Jesteru itu, aku jadikan filem pendek aku yang tak seberapa ini sebagai platform terbaik untuk menyampaikan pesanan dan juga nasihat serta sebagai satu jalan untuk aku berdakwah mengajak semua umat manusia untuk kembali ke pangkal jalan.



Dalam filem Revolusi J ini, gabungan elemen lama yang terdapat dalam kisah pertarungan Tuah dan Jebat dengan elemen isu-isu semasa cuba diterapkan. Antaranya isu seperti krisis salah guna kuasa, rasuah dan skandal seks antara Datuk dan juga model. Sebagai contoh, kalau di abad ke-15, Tuah dan Jebat merupakan antara laksamana terbaik negeri Melaka, tapi dalam konteks zaman kini, mereka menjadi salah detektif dan pegawai polis yang mempunyai peranan yang sama seperti laksamana, iaitu untuk menjaga keselamatan negara. Taufiq lakonan Asyraf Rosarudin berperanan sebagai Tuah manakala Jihad lakonan Ridzwan Hasbullah sebagai Jebat.

Seperti yang kita tahu, Tuah telah hampir dihukum bunuh atas fitnah Datuk Patih Karma Wijaya melalui skandal salah seorang dayang istana bernama Melur dan sikap terburu-buru Sultan Melaka sehingga keadaan ini menyebabkan Jebat ingin menuntut bela ke atas kematian sahabatnya. Sebaliknya Tuah masih lagi hidup kerana diselamatkan oleh Tun Perak dan disembunyikan di satu tempat telah kembali berkhidmat kepada Sultan untuk menangkap dan membunuh Jebat kerana dikatakan menderhaka.

Dalam filem ini, Taufiq yang telah dipenjarakan dan masih lagi disiasat oleh penyiasat polis untuk mencungkil rahsia disebalik pembunuhan misteri bekas-bekas pegawai polis yang korup. Malah, Taufiq turut dikatakan terlibat dalam kes pembunuhan Jasmin, (lakonan Nur Afifa berperanan sebagai Melur) yang juga teman wanitanya sendiri. Untuk membuktikan dirinya yang tak bersalah, Taufiq terpaksa sedaya upaya mengimbas kembali memori silam untuk mencari petunjuk. Dalam masa yang sama, Taufiq turut menceritakan bagaimana beliau telah dianiaya oleh Datuk Kadir (lakonan Nor Azamuddin) berperanan sebagai Karma Wijaya, dengan mengupah beliau untuk menangkap penjenayah tapi dalam masa yang sama menjalinkan hubungan sulit dengan Jasmin.

Apakah yang menyebabkan pertarungan kedua Tuah dan Jebat di abad ke-21 ini kembali terjadi? Bagaimanakah perhitungan mereka berdua? Adakah sekali lagi Jebat mati di tangan Tuah? Sama-sama saksikan filem pendek Revolusi J ini yang akan ditayangkan bulan November ini.





1

Tension beli DVD Game FIFA 10 Tak Boleh Main!!!

Posted by PonMan on 8:45 AM


Antara perkara yang membuatkan aku bengang dan tension bila beli DVD Game atau Software ciplak nie bila install tak boleh main... Geram gila.... Dah la bayar RM10, pastu nak tukar pun macam-macam hal pulak tanya... macam la aku nie bodoh sangat, sapa yang nak tipu sapa sekarang? Dah la berniaga DVD pirate pastu tak boleh main dan install plak, memang sial la perangai sesetengah Cina yang jual nie.... Korang tak check dulu ke DVD yang korang 'copy and paste' tue boleh Run ke tak.... Untuk kes FIFA 10 nie, file or folder Crack xdak langsung, macam mana nak main??? Bodoh!!!.... tau nak jual dan kaut untung jer... pastu nak tukar banyak alasan plak.... minta resit la apa la, padahal diorang sendiri tak bagi resit.... Nasib baik kedai dekat jer boleh pi tukar, kalau aku dok jauh, pakai burn la duit aku tue....

Hurmm next time aku rasa aku nak main game apa2 jer, beli jer yang PlayStation 2 x payah pakai PC... buat semak space hard disk jer.... tapi rugi la plak beli pc Intel Core i7 yang RM4 ribu nie mahal2 xleh main game..... Macam tue gak la install software, tue mcm2 software boleh guna, last2 satu or dua jer daripada beratus or berpuluh software yang disenaraikan... ada plak software yang keygen langsung xboleh pakai or dah expired key dia.... huhu nasib2...

2

Police In Action....

Posted by PonMan on 7:55 AM

Hari nie, 12 Oktober 2009 sekitar jam 2.00 petang aku dan housemate baru jer keluar makan lunch kat area Jusco Equine Park , Seri Kembangan.

Ketika dalam perjalanan pulang ke rumah dan menuju ke persimpangan lampu isyarat, tiba - tiba nampak suasana panik kat simpang tue... aku ingatkan lampu isyarat rosak lagi ke, aksiden ke, tapi peristiwa tadi paling aneh la dalam hidup aku...

Mahu taknya, masa kereta bergerak menuju ke arah lampu isyarat tue, tiba-tiba ada sekumpulan lelaki bersenjatakan pistol dan submachinegun MP5 berlari-lari atas jalan sambil jerit, " Ketepi, ketepi"... Kami pun dah cuak la, ingatkan diorang tue penjenayah nak lari ke, ada bom kat keta Honda Accord yang berhenti kat simpang tue ke... Keta Honda Accord tue dah dilanggar dari arah depan dengan keta Hilux... so aku rasa mmg suspek jenayah tue dah kena kepong dan terperangkap dalam tue la...

So dengan langkah spontan, kami pun saje buat2 patah balik dan ambik la video dari hp nie... sori la klu x clear.... apa2 pun nie ada gak gambar yang lebih jelas diambil dari forum Low Yat oleh Jiggy Head.



Keratan dari Utusan Online:

Dua perompak bank ditembak

12/10/2009 10:04pm

SUBANG JAYA 12 Okt. — Dua lelaki yang disyaki terlibat dalam tiga siri rompakan bank di sekitar Lembah Klang sejak dua bulan lepas ditembak mati dalam kejadian berasingan hari ini.

Lelaki pertama yang berusia 33 tahun ditembak mati di Persiaran Equine Perdana Seri Kembangan berhampiran pusat membeli-belah Jusco pada kira-kira pukul 2.15 petang, manakala kejadian kedua membabitkan lelaki berusia 41 tahun di persimpangan Gohtong Jaya, Genting Higlands pada kira-kira pukul 3.30 petang.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Datuk Hasnan Hassan ketika ditemui di Equine Perdana mengesahkan kejadian itu, tetapi enggan mengulas lanjut. - Bernama




0

Bekas Pengarah Les Copaque hasilkan Boboiboy

Posted by PonMan on 7:49 PM

SETELAH berjaya mencipta fenomena Upin & Ipin yang sehingga kini menjadi perbualan ramai, pengarahnya, Mohd. Nizam Abdul Razak atau Nizam kini muncul dengan produk animasi terbarunya, Boboiboy.

Jika Upin & Ipin sehingga kini kekal dengan konsep 1Malaysia, Boboiboy pula mengetengahkan animasi tiga dimensi (3D) superhero berwajah tempatan.

Dulu ramai yang terpegun dengan hasil kerja yang dilakukan Nizam dan rakan-rakannya dalam menterjemah animasi Upin & Ipin sehingga berjaya diangkat ke layar perak.

Maka, tidak mustahil jika lebih ramai yang akan teruja menanti buah tangan terbaru mereka yang lebih segar dan menarik itu.

Bezanya kali ini, Boboiboy merupakan produk sulung milik syarikat Animonsta Studios yang diterajui oleh Nizam serta dua rakan kongsinya, Mohd Safwan Ab. Karim (Safwan) dan Muhammad Anas Abdul Aziz (Anas).

Dijangka bakal mencipta satu lagi fenomena terbaru ‘dunia’ interaktif tempatan, produk tersebut tidak mustahil mampu membawa kelainan dalam perkembangan profil dan penghasilan animasi tempatan.

Bertemu Nizam, Safwan dan Anas baru-baru ini, masing-masing rancak bercerita perihal siri projek animasi itu yang dijangka menemui peminat di kaca televisyen pada tahun depan.

Siri tersebut bakal disiarkan selama 26 episod di mana setiap satunya dengan durasi selama 11 minit.

“Ketika ini, kami masih dalam peringkat perbincangan. Watak-watak yang bakal memainkan peranan penting dalam siri ini sudah ada dan minggu ini kami akan cuba menyiapkan kesemua karakter itu.

“Berbanding animasi Upin & Ipin, dalam Boboiboy kami ingin berkongsi banyak pengetahuan. Ditambah dengan pengunaan pelbagai gajet, secara tidak langsung ia dapat menimbulkan pelbagai perasaan kepada yang menontonnya nanti.

“Bagi kami yang penting ialah penyampaian. Kalau boleh kami ingin mencipta satu lagi ‘ikon’ untuk kanak-kanak di negara ini,” kata Nizam mewakili rakan-rakannya.

Apa yang menarik dalam Boboiboy ialah beberapa daya tarikan yang terkandung meliputi karakter superhero Bo, Boi dan Boy, nilai-nilai murni, karakter makhluk asing (alien) dan juga unsur futuristik di sekitar ibu kota.

Ringkasnya mengenai animasi tersebut, ia memaparkan karakter utama iaitu seorang kanak-kanak bernama Boboiboy dan dibantu oleh beberapa karakter tambahan seperti Gopal, Ying, Yaya.

Dalam usaha menyalur bantuan kepada orang ramai, Boboiboy akan terpisah kepada tiga orang iaitu Bo, Boi dan Boy yang mempunyai tiga kuasa berbeza termasuk tanah, angin dan petir.

Turut diwujudkan ialah karakter makhluk asing yang membawa pulang biji kopi ke planetnya, namun kerana aroma dan rasa kopi yang begitu sedap, seluruh kroni makhluk asing itu sanggup turun ke bumi semata-mata untuk mendapatkan kopi tersebut.

Secara ringkasnya juga, Gopal iaitu karakter budak India yang mempunyai kuasa menukar sesuatu barang kepada barang yang lain.

Ying karakter budak Cina yang mempunyai kuasa yang membolehkannya bergerak pantas berbanding rakan-rakannya yang lain. Sementara itu, Yaya pula merupakan karakter kanak-kanak perempuan comel yang bertudung.

Boboiboy bukan saingi Upin & Ipin

Biarpun pernah menyertai Les’ Copaque Productions Sdn. Bhd. (LCPSB) dalam membangunkan animasi Upin & Ipin tetapi kata Nizam, kemunculan animasi Boboiboy bukanlah bertujuan untuk bersaing.

Nizam, Anas, Safwan serta lima lagi kakitangan LCPSB yang lain membuat keputusan keluar daripada syarikat tersebut pada September lalu demi mencari ‘tapak’ dalam mengembangkan lagi bakat mereka dalam dunia animasi tempatan.

Setelah bersengkang mata hampir sebulan akhirnya idea untuk melahirkan Boboiboy hampir menjadi kenyataan.

“Kami tiada sebarang masalah dengan LCPSB. Malah, selama ini haji (Pengarah Urusan LCPSB, Burhanuddin Md. Radzi) telah banyak membantu kami dan memberi tunjuk ajar sepanjang penglibatan kami menghasilkan Upin & Ipin.

“Kami keluar dari LCPSB pun sebab kami ingin mencuba sesuatu yang baru.

“Terus terang, kami memang sayang kepada karakter Upin & Ipin tetapi rasanya tidak salah jika kebolehan yang ada kami pelbagaikan demi memeriahkan lagi industri animasi tempatan sebab pulangannya nanti kepada penonton juga.

“Kita perlu mengikut peredaran masa. Mungkin ini juga rezeki buat kami. Sebab itu kami perlu berani mencuba sebab bagi kami lebih banyak pelopor dalam industri animasi lebih baik untuk industri ini,” kata Nizam yang juga Pengarah Urusan Animonsta Studios.

Menurut Nizam dalam industri kreatif tidak wujud persaingan yang terlalu besar kerana segalanya bergantung kepada penerimaan penonton.

Bagaimanapun, melihat kepada jalan cerita dan pelbagai kelainan yang ada pada Boboiboy, mungkinkah ia bakal ‘menelan’ populariti serta fenomena yang pernah dicetuskan oleh Upin & Ipin?

“Saya tidak rasa kehadiran Boboiboy akan mengganggu perjalanan Upin & Ipin. Ini kerana, jenama Upin & ipin itu sendiri sehingga kini begitu kuat.

“Saya rasa LCPSB pun ada strategi mereka sendiri dan dengan 70 orang kakitangan yang LCPSB ada, saya percaya mereka mampu mengekalkan apa yang Upin & Ipin ada kini untuk masa akan datang,” kata Nizam lagi.

Menurut Nizam lagi, sambutan terhadap Boboiboy menggalakkan apabila terdapat beberapa stesen penyiaran tempatan dan antarabangsa yang bertanyakan tentang produk tersebut.

Malah, beberapa agensi kerajaan termasuk Pusat Kandungan Kreatif Multimedia Malaysia (MAC3) di bawah Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC), membekalkan beberapa perisian untuk kemudahan mereka menghasilkan Boboiboy.

Bukan itu sahaja mereka juga mendapat kerjasama daripada sebuah lagi agensi, Cradle Fund Sdn. Bhd., yang membantu menyalur dana bagi merealisasikan projek tersebut.

Kepada yang berminat mengetahui lebih lanjut mengenai Boboiboy dan Animonsta Studios, sila layari laman sesawang, www.animonsta.com.


Sumber : UTUSAN


2

Keputusan Muktamad Liga Pilihanraya Malaysia (LPM)

Posted by PonMan on 8:04 AM
Salam sejahtera kepada peminat sukan politaik Malaysia. Hari ini kita dapat saksikan satu lagi perlawanan dan pertembungan 1 lawan 1 antara pasukan Pakatan Rakyat FC dan Barisan Nasional FC yang berlangsung di Stadium Bagan Pinang, N. Sembilan.

Keputusan muktamad perlawanan tersebut dimenangi oleh pasukan BN FC dengan jumlah jaringan gol sebanyak 8,013 manakala pasukan lawan pula sebanyak 2,578. Gol untuk pasukan BN FC dijaringkan oleh pemain yang pernah cetuskan kontroversi skandal rasuah dan telah menerima penggantungan kad merah oleh UMNO FA, Tan Sri Isa Samad. Kemenangan BN FC ini telah menjadikan agregat semasa kepada 7-2.

Pada sesi sidang media selepas tamatnya perlawanan ini, wakil pasukan PAS, Salahuddin Ayub memberitahu pihak media bahawa mereka terpaksa akur dan menerima pilihan hati penyokong di Bagan Pinang. "Ia adalah petanda dan hari yang gelap untuk Malaysia kerana ikon korupsi telah menjadi wakil kepada rakyat. Walaupun mereka menang dengan undian pilihanraya tapi sebenarnya mereka tewas di tangan gejala rasuah dan korupsi," jelas Salahuddin.

Manakala bagi bekas pemain dan barisan kejurulatihan BN FC yang hanya mahu dikenali sebagai Ku Li pula menyifatkan pasukannya lebih baik kalah pada perlawanan malam ini kerana tidak mahu penyebaran wabak gejala rasuah dan korupsi kembali di dalam pasukannya. Bagi jurulatih BN FC, Sir Muhyiddin Yassin pula menyifatkan kejayaan pasukan mereka hasil jaringan Isa Samad membenam pasukan lawan kali ini adalah sesuatu yang diluar jangkaan dan mula membayangkan ada satu arus perubahan dalam pasukannya kali ini. Malah ujar beliau lagi, kejayaan BN FC pada saingan Liga Pilihanraya hari ini adalah berpunca strategi dan taktikal serta formasi yang lebih utamakan penyokong minoriti, kaum India di estet.

Sekian saja laporan keputusan muktamad dari Stadium Bagan Pinang, N.Sembilan. Saya mewakili krew-krew kami di studio SPR Supersports ingin mengucapkan selamat menjalankan tugas tanpa korup kepada pemain Isa Samad dan apa yang diharapkan oleh para penyokong, jangan lagi dipersia dan disalahgunakan. Akhir kata, "Majulah Politaik Untuk Negara".

Salam hormat.

1

Highlight Liga Pilihanraya Malaysia

Posted by PonMan on 8:48 PM

Salam sejahtera semua, bertemu lagi kita pada kali ini dalam siri Highlight Liga Pilihanraya Malaysia yang disiarkan secara langsung menerusi channel SPR SuperSports. Bersama saya, Ponman akan menemani anda untuk menghuraikan sepintas lalu mengenai perkembangan industri politaik di tanah air kita.

Dan seperti biasa, nampaknya pasukan Pakatan Rakyat masih mendahului dan jauh meninggalkan pasukan Barisan Nasional yang dahulunya digelar elit dan kini sekarang sedang berusaha untuk keluar dari zon penyingkiran dimana kedudukan mereka terletak di persada bawah liga. Untuk rekod, pasukan underdog yang meningkat naik ini, Pakatan Rakyat telah mendahului dengan agregat 7-1.

Untuk episod kali ini, kita akan memberi tumpuan kepada perlawanan yang akan berlangsung di Stadium Bagan Pinang, N.Sembilan pada 11 Oktober 2009. Setelah proses penamaan calon telah dijalankan, nampaknya pasukan Barisan Nasional memilih untuk mencalonkan pemain yang telah mendapat kad merah dan pernah digantung oleh Majlis Tertinggi UMNO FA kerana rasuah manakala pasukan lawan hanya meletakkan pemain yang berjawatan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar.

Bagaimanapun, ia mungkin satu pertembungan yang menarik kerana ia merupakan 1 lawan 1 dan semestinya pasukan Barisan Nasional tidak mahu berputih mata lagi dengan kekalahan demi kekalahan dibawah pentadbiran pengurusnya, DS1M Najib Tun Razak dan dibantu oleh jurulatih Sir Muhyidin Yassin. Manakala bagi pasukan Pakatan Rakyat pula sudah tentu mahu menjarakkan kedudukan dan mendominasi Liga Pilihanraya Malaysia musim ini walaupun mereka bertandang ke kubu kuat lawan.

Bagi pengurusnya, Anwar Ibrahim dan jurulatih, Hadi Awang, mereka telah menyusun strategi dan memastikan corak formasi yang akan digunakan untuk pertembungan esok adalah sulit dan mengambil sikap untuk merendah diri tanpa perlu bantuan promosi media. Sebaliknya bagi pasukan BN pula, nescaya media memainkan peranan penting kepada mereka kerana itulah satu-satunya cara untuk melakukan perang psikologi dan mulut terhadap lawan mereka dan dalam masa yang sama cuba menarik minat dan mempengaruhi kembali para penyokong untuk mengundi mereka dalam perlawanan esok.

Walauapapun jua corak formasi dan strategi yang akan digunakan oleh kedua-dua pihak, ianya akan bergantung kepada jumlah penonton yang akan datang ke stadium untuk mengundi pasukan kesayangan mereka. Bagi mereka, yang hanya mahukan pemain yang disukai akan dapat jalankan tanggungjawab serta amanah yang telah diberikan untuk menjamin kesejahteraan dan menaik taraf hidup para penyokong. Dan bagi pihak SPR FA pula, mereka akan lebih berhati-hati untuk kali ini dalam memastikan tiada penonton hantu atau guna tiket yang dibeli oleh ulat-ulat tiket yang tak sah semasa datang ke stadium. Bagi FRU pula, mereka perlu mengetatkan lagi keselamatan para penonton moga tiada lagi kecederaan atau kerosakan seperti insiden di Stadium Kota Bharu, Kelantan baru-baru ini.

Sekian saja siaran Highlights Liga Pilihanraya Malaysia untuk kali ini dan kita akan bertemu kembali esok pada waktu yang sama untuk melaporkan berita terkini khas untuk anda. Pesanan saya dan krew-krew saya di studio mengucapkan "Pilihlah Calon Yang Bersih dengan Bijak". "Majulah Politaik Untuk Negara".

Sekian, terima kasih.

2

Malam Anugerah MSC Apicta Awards 2009

Posted by PonMan on 12:13 AM

Tepat jam 7.00 malam waktu Malaysia, aku dan group tiba di PWTC untuk majlis yang penuh gilang gemilang dan berprestij dalm industri ICT. Walaupun kami sampai tepat pada masa, tapi ianya berpunca daripada atur perjalanan yang baik, sebab kami gerak dari Seri Kembangan jam 5.30 petang... dan seperti biasa sampai je di KL, jem gila babi weh......


Apa2 pun setibanya di sana, kami disambut bagaikan artis diatas hamparan karpet merah macam masuk Grammy Awards plak dgn penuh limpahan lampu dan lensa kamera daripada paparazi.... tambah pulak, banyak gila tetamu VIP daripada menteri dari kementerian sains teknologi, kepada datuk2 dan x lupa jugak ada artis jemputan seperti Cheryl Samad dan Shahrizan (pengacara majlis), Diana Danielle, Aizat, Hannah Tan dan lain2 lagi....


Seperti biasa, wakil dari Limkokwing University memenuhi pencalonan untuk kategori Best of Tertiary Student Project - Creative Multimedia dengan 3 pencalonan musim nie termasuk team aku... anugerah disampaikan oleh Upin dan Ipin. walaupun group kami tak menang, tapi still leh bangga coz wakil Limkokwing berjaya jadi pemenang dan pengalaman jadi finalist dan hadir ke majlis anugerah seperti nie pun dah byk suntik semangat aku utk terus melakukan yang terbaik dengan menghasilkan karya-karya lebih berkualiti di masa akan datang.




p/s : Gambar credits to Obefiend

2

MSC Apicta Awards 2009

Posted by PonMan on 6:48 PM






Sukacita aku nak bagitau korang kat sini bahawa projek Film Mobilementary yang aku dan group aku buat semester lepas telah dipilih sebagai finalis untuk merebut anugerah paling berprestij anjuran PIKOM dan MSC ini, MSC Apicta Awards 2009. Jadi sekarang kami akan berusaha untuk memantapkan projek ini sebelum membuat 'presentation' di hadapan panel juri pada Rabu ini, 9 September 2009 sebelum diumumkan siapakah pemenangnya pada 8 Oktober 2009 di PWTC dimana anugerah bakal disampaikan oleh PM Najib sendiri.


Ternyata usaha dan penat lelah aku selama ini dalam memberikan komitmen penuh untuk siapkan projek ini telah mendatangkan hasil seperti ini. Apa-apapun aku ingin ucapkan jutaan terima kasih kepada Max Schleser kerana beliau adalah seorang pelopor industri teknologi film mobile ini. Aku amat bersyukur dan bertuah kerana dapat berkenalan sambil menimba ilmu daripada seseorang sepertinya. Sekarang aku akan terus memandang kedepan dan bersedia untuk hadapi satu lagi cabaran hidup dengan harapan agar berpeluang untuk aku genggam trofi dan bersalaman dengan PM yang boleh menaikkan semangat aku untuk terus berusaha menjadi yang terbaik. Apa-apa pun presentation dah dibuat, sekarang aku hanya berserah kepada takdir pada malam 8 Oktober ini, di PWTC.

0

Sejadah Berdiri 8 jam : Tanda kebesaran Allah swt pada Lailatul Qadar?

Posted by PonMan on 7:30 PM
Setelah aku membaca berita dari akhbar Kosmo bertarikh 15 September iaitu semalam, aku rasa kejadian sejadah berdiri dan duduk dalam keadaan antara 2 sujud yang berlaku di Pasir Mas, Kelantan semalam merupakan satu lagi tanda kebesaran Allah swt untuk peristiwa Lailalatul Qadar, malam istimewa yang dijanjikan oleh Allah swt di bulan Ramadhan setiap tahun.

Mereka mendakwa, bentuk sejadah itu ketika berdiri kelihatan seolah-olah seperti seorang lelaki atau wanita yang sedang menunaikan sembahyang dan berada dalam keadaan duduk di antara dua sujud. Kejadian misteri itu berlaku kira-kira hampir lapan jam sehingga mengundang ramai penduduk kampung ke rumah tersebut untuk menyaksikan keajaiban sejadah itu yang dikatakan berdiri tanpa bantuan sesiapa.

Namun, kejadian pelik itu berakhir apabila sejadah itu kembali menyembah lantai setelah seorang tetamu yang hadir menyentuhnya meskipun telah dilarang.

Menurut Sharifah Nor, kejadian pelik itu disedari oleh anaknya, Mohd. Faizal Mohd. Zin, 27, yang kebetulan baru saja terjaga daripada tidur di ruang tamu rumah pukul 8.30 pagi ketika dia sedang sibuk membuka kedai runcitnya.

Menyedari sejadah milik ibunya sedang berdiri, perasaan takut mula menyelubungi Mohd. Faizal dan terus memanggil ibunya yang berada di kedai untuk memaklumkan keadaan tersebut.

Kejadian seperti ini turut berlaku di Permatang Pauh, Pulau Pinang pabila sepasang suami isteri yang berselisih faham mengenai arah kiblat di rumah mereka terkejut apabila sejadah yang terdapat dalam salah sebuah bilik tiba-tiba 'berdiri' menyerupai orang sedang bersembahyang dalam keadaan duduk antara dua sujud.


4

MOMOK : Hantu bertaraf VCD?

Posted by PonMan on 8:44 PM

Ramai pengulas dan pengkritik memberikan pendapat, filem Momok yang akan ditayangkan dipawagam 20 September ini hanyalah sebuah filem hantu sekadar biasa standard telemovie VCD dan DVD jer... Tiada apa yang hendak dibanggakan dengan filem ini apabila memperlihatkan banyak kekurangan terutama mengenai lakonan kaku beberapa watak serta corak penceritaan yang lemah. Tapi apa yang lawaknya, filem ini dikatakan telah dihasilkan setelah 15 tahun mengkaji kehendak penonton di negara ini oleh pengarahnya, M. Jamil Zulkifli, hanyalah sebuah filem yang menampilkan hiburan 'berskala' biasa sahaja. Mengapa dan adakah berbaloi dan perlu membuat kajian terhadap kehendak dan citarasa penonton selama 15 tahun dengan kos bajet sebanyak RM1.8 juta tetapi produk akhir atau 'final outcome'nya hanyalah sekadar cerita biasa atau mungkin bakal menjadi pencalonan terbaru dalam carta Filem Sampah Malaysia? Lawaknya....


Mengapa kajian selama 15 tahun yang dikatakan itu, langsung tak banyak membantu dalam memperbaiki dan 'improve' standard filem Malaysia? Adakah ia layak untuk dipersembahkan dalam bentuk filem? Hasilnya tetap sama, menampilkan babak-babak yang terlalu panjang sehingga mampu membosankan penonton. Alasan 'common' yang selalu diberikan oleh pengarah atau penerbit ialah :

"Saya bukan berkarya untuk syok sendiri atau memenangi anugerah. Sasaran saya cuma penonton terhibur dan balik modal. Apa yang penting, saya cuma hendak mengembalikan nostalgia terhadap cerita-cerita hantu yang berlegar dalam masyarakat kita dahulu kala.''

So, kalau alasan sebegitu, maka adakah tercapai matlamat penonton terhibur sekiranya para pengkritik atau penggemar filem datang menonton preview filem ini pun dah keluarkan kritikan atau ayat-ayat bosan? Jadi kalau macam nie, macam mana pula nak balik modal?

Pemilihan pelakon pulak, seolah-olah filem ini lebih tertarik untuk mengetengahkan bakat atau ambil untung nama glamour peserta-peserta program realiti tv semata-mata seperti Faizal AF4, Leez AF4, Mama Rina AF6, Nabil Raja Lawak dengan dibantu oleh pelakon veteran berkaliber seperti Datuk Aziz Sattar, Datuk Sarimah Ahmad, Ruminah Sidek dan Abon yang mungkin dapat menutup atau mengimbangi atau 'cover' kelemahan barisan pelakon baru yang dikatakan kaku. Apa-apa pun Ruminah Sidek tetap dijadikan 'favourite' dalam watak hantu dan nenek kebayan nie. Kalau ada anugerah khas watak hantu terbaik, mungkin beliaulah yang layak untuk dinobatkan.

Walauapapun, aku masih tak faham kenapa bajet lebih dari RM 1 juta untuk buat filem, masih tak mampu atasi kelemahan2 filem tempatan ini, sedangkan ada 'independent (indie) film makers' yang hanya miliki bajet ciput pun mampu hasilkan karya yang lebih berkualiti? Bila industri filem kita akan cuba keluar dari kepompong filem sampah?


1

Filem Jebat akhirnya diterbitkan tahun depan...

Posted by PonMan on 8:55 PM
Petikan dari Utusan:

KALAU disebut apakah filem bercorak epik dan sejarah yang pernah dihasilkan di negara ini, pastinya kita akan teringat filem Puteri Gunung Ledang.

Andai mahu diselak direktori filem tempatan dari tahun 1940 sehinggalah sekarang, bilangan filem yang bercorak patriotik, epik mahupun sejarah jumlah yang dihasilkan sekitar 20 buah filem sahaja.

Antara filem-filem bercorak sedemikian yang pernah menghiasi sinema tempatan adalah seperti Mat Salleh Pahlawan Sabah (1983), Yassin (1988), Sumpahan Mahsuri (1989), Raja Melewar (1998), Leftenan Adnan (2000) dan 1957 Hati Malaya (2007).

Entah di mana silapnya, filem-filem sebegini kurang mendapat perhatian penonton tempatan dan mencatatkan kutipan yang cukup menyedihkan.

Apakah masalah utama filem epik, sejarah dan patriotik yang dihasilkan anak tempatan ini gagal di gelanggang sendiri?

Adakah kerana masalah skrip, pemilihan pelakon atau suntingan yang tidak berkesan sehingga filem-filem genre ini dilabel sebagai yang membosankan dan meleret-leret?

Sebagai contoh, filem 1957 Hati Malaya yang diarahkan oleh Datin Paduka Shuhaimi Baba dilabelkan sebagai sebuah filem sejarah yang mampu menjadi kebanggaan negara.

Sayang sekali, ia juga kecundang di pasaran tempatan biarpun 1957 Hati Malaya dianggap sebagai naskhah terbaik.

Hakikatnya, untuk menghasilkan filem bercorak epik dan sejarah ia mengundang risiko yang tinggi berikutan bajet yang besar diperlukan untuk mengangkat sesebuah karya itu ke layar perak.

Namun bagi Jufry Anuar Azmi, dia sanggup mengambil risiko itu dan bersedia berdepan dengan kritikan apabila filem sulung terbitannya, Jebat dijangka ditayangkan tahun depan.

Jufry memang baru dalam dunia perfileman dan dia sendiri mengakui, tiada pengalaman dalam penerbitan filem.

Namun, atas kecintaan pada filem, dia sanggup melaburkan RM5.5 juta untuk menerbitkan Jebat.

Jebat merupakan filem pertama terbitan syarikatnya, Jufry Anuar Film Production dan bakal menjalani penggambaran sekitar Melaka dan Pulau Pangkor selepas Aidilfitri nanti.

Untungnya Jufry, dia dikelilingi oleh mereka yang sudah lama berkecimpung dalam bidang seni dan kelebihan itu banyak membantunya untuk merealisasikan Jebat.

Persoalannya, sebagai seorang penerbit baru dan langsung tiada pengalaman dalam bidang perfileman, mengapa filem bercorak epik dan sejarah menjadi pilihannya?

Sedangkan, penerbit yang sedia ada pun tidak berani menerbitkan filem seumpama itu sebaliknya hanya menghidangkan filem komedi, cinta atau seram.

Sewaktu berkunjung ke ibu pejabat Hits baru-baru ini, Jufry menjelaskan rasionalnya.

"Sebab saya memilih untuk menerbitkan filem ini ialah kerana hanya genre ini sahaja yang saya arif. Jujurnya, sewaktu memulakan projek filem ini pun saya tidak tahu filem Jebat mampu menjadi sebesar ini sehinggalah saya diyakinkan oleh orang-orang yang berpengalaman di sekeliling saya," katanya.

Tambah Jufry, ideanya untuk menerbitkan filem Jebat bermula hampir empat tahun lalu dan apa yang mahu difokuskan dalam naskhah ini ialah jalan cerita filem itu.

Apatah lagi, sebelum ini belum pernah lagi kisah pahlawan Hang Jebat diangkat ke layar perak dan dia mahu menjadikan filem ini sebagai karya yang mampu dibanggakan.

"Kalau diperhatikan, pergolakan politik yang berlaku sekarang sebenarnya merupakan refleksi kepada apa yang pernah berlaku di Melaka sekitar 550 tahun lalu.

"Kerana itu saya mahu filem ini diterbitkan dan mahu menunjukkan kepada masyarakat betapa pentingnya kekuatan dan perpaduan yang perlu disemai serta dipelihara seiring dengan gagasan 1Malaysia," ujarnya penuh bersemangat.

Matlamat lain Jufry menerbitkan Jebat juga ialah untuk mempelbagaikan kisah sejarah negara yang sememangnya cukup banyak yang boleh diketengahkan.

Filem yang bakal diarahkan oleh Zack Idris itu kelak akan mengambil kisah dalam tempoh pergolakan politik yang berlaku ketika Melaka di bawah pemerintahan Sultan Mansur Syah.

Jufry juga mengakui, bukan satu kerja yang mudah untuk menghasilkan filem sebegini dan kerana itu, dia banyak membaca buku-buku sejarah seperti Sejarah Kesultanan Melaka dan Hikayat Hang Tuah.

"Filem Jebat akan menjadi sebuah filem yang penuh dengan aksi dan peperangan selain diselitkan elemen percintaan.

"Tentang pemilihan Zack sebagai pengarah, saya memilihnya kerana percaya dengan pengalaman dan ilmu pengetahuan yang dimilikinya.

"Saya tahu dia belum pernah mengarah filem cereka tetapi setelah duduk dan berdiskusi dengannya, saya lihat semangatnya tinggi untuk mengarahkan filem," katanya yang juga sudah merancang projek filem seterusnya biarpun Jebat belum memulakan penggambaran lagi.

Jufry juga memberitahu, Jebat akan menjadi sebuah filem yang sarat dengan teknik pengimejan janaan komputer (CGI) di samping menggunakan teknik kamera yang paling canggih dari Austria.

Bukan itu sahaja, Jufry juga berjaya mendapatkan pakar teknik kesan khas yang pernah terlibat dalam filem-filem blockbuster Hollywood seperti Spider-Man 3, Terminator Salvation, I Am Legend dan Valkyrie.

Mengenai pelakon pula, ada beberapa nama yang bermain di fikirannya dan nama Remy Ishak antara pelakon yang difikir layak membawakan watak Jebat.

"Tetapi, saya tetap akan membuat uji bakat baik untuk pelakon baru mahupun yang ada nama kerana terdapat 33 watak dalam filem ini," katanya.

Uji bakat terbuka untuk filem Jebat sudah pun bermula sejak 10 September lalu dan berakhir pada 13 September ini.

Bagi mereka yang berminat untuk menghadirinya, bolehlah datang ke pejabat Jufry Anuar Film Production di B5-3-1, B5-3-2, Megan Salak Park, Jalan 1/125E, Taman Desa Petaling, Kuala Lumpur.

Sementara itu, uji bakat untuk pelakon pula hanya akan diadakan pada 12 dan 13 Oktober depan.

Uji bakat bermula pukul 10 pagi dan sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi 03-9057 1178.


0

Filemku In Progress.....

Posted by PonMan on 10:08 AM



Ini adalah snapshots yang aku ambik dari trailer yang aku buat tadi. so far filem aku nie dah siap 60%. Harap-harap sempat siap sebelum bulan 11.



video

3

Kebodohan Mat Indon Kian Terserlah, Malaysia Diam Saja?

Posted by PonMan on 9:00 AM

Petikan dari Bernama:

JAKARTA 8 Sept. — Jabatan Penuntut Malaysia di sini hari ini menasihati semua pelajar Malaysia di seluruh Indonesia supaya sentiasa berhati-hati memandangkan kebencian segelintir rakyat negara itu yang semakin memuncak berikutan penyebaran pelbagai fitnah oleh media massanya kebelakangan ini.

Jabatan itu telah menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) bagi menasihati semua pelajar Malaysia di sini khasnya agar jangan sekali-kali melalui Jalan Diponegoro bagi mengelak kejadian yang tidak diingini.

Kebencian mereka itu memuncak kepada tahap yang serius dan menakutkan berikutan media tempatan baru-baru ini menyiarkan berita dan visual lebih 360 sukarelawan ilmu kebal yang dilaporkan sudah mendaftar dan bersedia untuk mengganyang Malaysia.

Kebencian mereka itu memuncak lagi apabila hari ini terdapat sekumpulan orang yang menggelar diri mereka sebagai Benteng Demokrasi Rakyat (BENDERA) mula bertindak liar dengan mengugut rakyat Malaysia dengan buluh runcing di Jalan Diponegoro.

Dilaporkan bahawa 50 anggota BENDERA yang bersenjatakan buluh runcing (buluh yang ditajamkan hujungnya) memaksa orang ramai yang melalui jalan itu menunjukkan tanda pengenalan mereka dan jika kebetulannya orang berkenaan seorang rakyat Malaysia maka orang itu akan terus ditahan.

Tindakan mereka mengambil undang-undang di tangan sendiri dilaporkan media massa online tempatan termasuk detikcom.

Sebelum ini pernah rumah kediaman yang disewa pelajar Malaysia di Universiti Gadjah Mada, Yogyakarta dibaling telur busuk oleh kumpulan yang berdemonstrasi terdiri daripada sekumpulan mahasiswa tempatan kerana marahkan Malaysia yang difitnah sebagai mencuri tarian Pendet yang berasal dari Bali.

Berikutan isu itu yang terus diapi-apikan media massa tempatan dan dikaitkan pula dengan isu-isu lampau yang diungkit semula, beberapa kumpulan rakyat Indonesia juga berdemonstrasi di depan Kedutaan Besar Malaysia di sini.

Walaupun penafian telah dibuat bahawa Malaysia tidak pernah “mencuri” tarian itu untuk iklan video klip promosi pelancongan negara yang sebenarnya dibuat sebuah syarikat swasta yang berpejabat di Singapura, namun hakikat itu “jatuh ke telinga yang tuli dan mata yang buta”. Anehnya, sebuah stesen TV yang baru saja menyiarkan program dialog di mana seorang pegawai tinggi Kementerian Luar Indonesia memberikan penjelasan bahawa Malaysia tidak pernah mengakui Pendet sebagai tarian berasal dari Malaysia, namun stesen TV yang sama juga kemudian mengulangi lagi tuduhan yang serupa.

Laman web okezone pula melaporkan bahawa anggota BENDERA ada memeriksa lebih daripada 100 orang.

Bagaimanapun, detikcom melaporkan bahawa tiada seorang pun rakyat Malaysia yang kebetulan melalui jalan itu dan tindakan yang dikatakan akan dilakukan selama sejam, berakhir hanya selepas setengah jam.

— BERNAMA


Itulah, kita terlalu 'baik' dan 'bagi muka' sangat kat puak2 Indon nih, sekarang rakyat kita plak jadi mangsa kat sana kena buluh runcing pulak tu? Ada ka patot kita berdiam diri?


Jenis-jenis perangai keji Indon:


1. Mereka hantar asap jerebu, kita pulak pi tolong padam. Mereka kena gempa bumi, kita pi tolong selamatkan. Lagu-lagu mereka pulak, kita siap tolong promote sampai jadi hitz dan juara carta berminggu-minggu sampai aku termuntah nak dengar..... bila menyanyi skema nak mampus, guna ayat pure BM, nape tak guna jer 'gue, lou, atau bahasa Indon sndiri'.... kita plak pi tolong puja artis Melly Go-slow, Kris Dayangmati, filem2 dan drama2 diorang siap kita tolong manopoli rancangan tv tue...... TAK RETI BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH... menyesal je tolong puak2 nih.....


2. Dah datang Malaysia tue satu hal, kerana sikap 'terlalu baik hati' kita juga la buat puak2 nie naik 'shaikh' lupa diri, sampai ada plak nak buat masalah... siap ada geng Indon dok keja rompak, ragut, curi, ceroboh sana-sini, buat kecoh, pastu bawa lari anak dara orang pi seberang, tue je keja diorang.. sehinggakan puak2 merekalah paling ramai (8,000 orang) menghuni penjara di Malaysia dan bekerja sebagai banduan sepenuh masa...Syabas Mat Indon, anda memang bijak!!!.... JENIS LUPA DIRI DAN SUKA TAMBAH MASALAH.


3. Pastu asyik mengaku semua hasil seni karya adalah milik mutlak mereka saje, dari lagu Rasa Sayang, batik, wayang kulit, dan yang terbaru, tarian Pendet pulak dah.... "Ini semua Mat Indon yang punya, bukan Man Belon punya!!!!" Ambik kat hangpa la semua senang citer.... Kartika yang nak kena sebat nie pun, kalau korang nak claim, claim saja lah.... GILA NAMA!!!! Teringat plak minah Indon sorang tersesat kat motel Tok Wan aku kat Alor Star, dah mengaku motel tok aku dia yang punya.... Keji sungguh tak?


4. Pastu tuduh pasal Nordin Mat Top rakyat Malaysia, nak tuduh2 plak semua rakyat Malaysia terrorist.... dah la negara besar, rakyat ramai, nak tangkap dia sorang pun tak boleh... hahaha.... padahal rakyat diorang sendiri pun mati bersepah atas jalanraya kat Malaysia kot sebab kena tembak dengan polis...... haha, PADAN MUKA..... kerana muka, badan binasa.....


Maka secara kesimpulannya, berdasarkan teori-teori aku diatas jelas menunjukkan bahawa Indons sesuai dengan gelaran “jatuh ke telinga yang tuli dan mata yang buta”..... memang padan muka la korang kena bala macam2 selalupun sebab tak reti bersyukur dan hargai orang lain.... at least Malaysia kena bencana pun takdak la sampai harapkan bantuan orang lain sangat..... Lantak lu la, lepas nie kena gempa bumi ke tsunami ke, pandai2 la selamatkan diri, tak payah buat2 muka sadis, kesian depan tv lg, meluat aih nak tolong hangpa dah.... dah lama dah......


INDON MUDAH LUPA....... Dulu kita serumpun atas nama kepulauan Melayu, jadi masing2 ada ciri-ciri budaya yang sama, sistem hijrah dan kahwin campur nie plak mnyebabkan lahirnya puak keturunan Jawa dan Bugis di Malaysia sekarang ini, jadi sudah tentu adat budaya turut diturunkan seperti dahulu.... so kalau dah rasa diri tue kurang cerdik, tak payah la jadikan benda kecik ini sebagai isu kerana ia akan menyerlahkan lagi tahap kebodohan anda..... Pasal negara korang kena bom, Manchester United sanggup main di Malaysia dua kali, sapa yang untung beb? Lu Pikir La Sendiri Beb!


Misi Boikot Indonesia:

1. Boikot barangan import dari Indonesia untuk sementara waktu termasuk produk hiburan seperti drama sinetron, filem dan lagu-lagu mereka.

2. Boikot kedatangan pekerja asing dari negara itu sendiri untuk waktu yang tertentu, ataupun sampai rakyat mereka sedar, yang mereka sangat memerlukan Malaysia bagi menjana ekonomi mereka sendiri.

3. Jangan diperpanjangakan visa pekerjaan mereka selepas dua atau tiga tahun, ataupun visa mereka yang sudah tamat tempohnya dalam waktu ini.

4. Menteri Dalam Negeri/Luar Negeri harus memberikan taklimat yang betul dan menjelaskan perasaan rakyat kita sendiri terhadap sikap yang ditunjukkan oleh warga Indonesia.

5. Halau dan hantar balik banduan Indonesia pulang ke negara mereka, supaya dapat kurangkan kesesakan penjara di Malaysia. Tiada lagi pengampunan kepada mereka.

6. Boikot dan tukar destinasi pelancongan ke negara lain. Dengan cara ini kempen Visit Indonesia 2009 seperti yang diwar-warkan dan dipromote sakan oleh TV3 dapat kurangkan sumber pendapatan mereka....Dengan cara ini juga secara tak langsung dapat bantu anda mengelakkan daripada menjadi mangsa yang tak pasal2 kena bom di hotel, kena malapetaka di Jakarta. Sayangilah nyawa anda. Jangan bazirkan wang anda untuk melawat negara yang akan mengalu-alukan kedatangan anda dengan buluh runcing. Lebih baik melancong dalam negara saja.


0

McDonalds Hilang Hak Eksklusif Guna "Mc"

Posted by PonMan on 8:46 AM

Hari ini sekali lagi McDonalds telah hilang hak eksklusifnya selepas gagal menghalang sebuah restoran makanan India tempatan, McCurry Restaurant (KL) Sdn. Bhd. menggunakan awalan ’Mc’ untuk papan tanda perniagaannya.

Dalam keputusan sebulat suara itu, Mahkamah Persekutuan hari ini turut memerintahkan McDonald’s membayar kos RM10,000 kepada McCurry yang mempunyai outlet di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.


Maka dengan itu, bagi anda yang merupakan penggemar McDonalds jangan terkejut sekiranya anda dengar promosi menu baru seperti, McCapati, McTandoori, McTosai, McRoti dan macam2 lagi, kerana menu-menu seperti itu mungkin takkan wujud di rangkaian makan segera itu tapi sebaliknya akan jadi nama menu baru kepada pengusaha McCurry untuk melariskan produk makanan mereka. Jangan mudah tertipu, ahaks....


0

1 Malaysia : 1 Bulan, 1 Pilihanraya

Posted by PonMan on 7:19 PM
Nampaknya pilihan raya kecil diadakan setiap bulan sekarang seolah-olah menjadi trend terkini politik negara. Mana taknya, setiap bulan saja, ada saja berita ADUN meninggal dunia, letak jawatan, tak datang persidangan dewan la dan sebagainya.

Apa yang pasti bulan ini menyaksikan pula giliran kerusi DUN Bagan Pinang dikosongkan apabila penyandangnya dari parti BN, Azman Mohd. Nor meninggal dunia di Hospital Pakar Seremban di sini pada pukul 2.30 petang semalam akibat jangkitan dalam darah.

Berdasarkan pemerhatian, kekosongan DUN kawasan-kawasan tertentu berpunca daripada kematian dan masalah kesihatan. Jadi, mengapakah setiap calon yang hendak bertanding tak buat medical checkup terlebih dahulu sebelum bertanding dan menjadi wakil rakyat? Sekarang bila dah jadi macam ini, bukan saja membuang masa dan wang kerana apa yang pasti setiap kali pilihanraya bakal banyak wang rakyat terbang melayang untuk kempen parti-parti politik semata-mata. Dan media juga seperti biasa akan bersedia memaparkan berita-berita sensasi 'one sided party' dan sembang kemas seolah-olah hanya parti itu saja bakal memenangi semua pilihanraya.

Malah, pada pendapat aku, adalah lebih afdal sekiranya setiap calon yang bertanding mempunyai usia lebih muda dan matang seperti Mukhriz Mahathir kerana sedar tak sedar, golongan pemuda seperti ini jugalah bakal menerajui barisan kepimpinan negara satu hari nanti. Jadi tak payah buang masa ambil calon tua dan ada rekod masalah kesihatan.

Mungkin ini adalah hikmah, sebagai petunjuk setiap apa yang dilakukan pasti ada balasan. Untuk rekod, BN hanya memenangi 1 kerusi sahaja sepanjang pilihanraya kecil diadakan iaitu di Batang Ai, selebihnya dikuasai parti pembangkang. Mungkin inilah natijah yang terpaksa dihadapi mereka sekarang kerana perbuatan mereka yang menghuru-harakan negara terutamanya 'merampas' kabinet Perak secara 'haram' dan 'ungentlement'.

Apa-apapun sama-sama kita tunggu dan lihat sandiwara politik dalam episod pilihanraya yang seterusnya. Adakah skrip yang serupa bakal berulang?

"WANG RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN PARTI DIUTAMAKAN"

1

Jin Notti mungkin gagal?

Posted by PonMan on 7:18 AM

Desas desus khabar angin mengatakan bahawa filem Jin Notti, lakonan gandingan pertama Mawi dan Fara Fauzana yang bakal ditayangkan 2o September ini di pawagam seluruh negara kurang sengat dan mungkin gagal? Mengapa? Mengapa filem-filem Melayu sering gagal dan lebih sedih lagi sering dilabel sebagai filem sampah? Ini sekali lagi membuatkan gerak hati aku untuk menonton filem ini bolehlah dilupakan dan patut tunggu saja ditayangkan di kaca TV pada hari raya tahun depan.

Menurut artikel ditulis dalam akhbar UTUSAN, filem yang menelan bajet lebih RM1 juta itu boleh dikategorikan dijangka mengundang pelbagai reaksi. Ada jugak yang kata dan kritik lakonan pertama MAWI kali nie agak kaku dan kurang feel. Ada juga beberapa babak dalam filem ini yang dilihat meleret-leret selain penonjolan lawak yang kurang segar untuk 'menggeletek' hati penonton. Sebagai contoh, apakah perlu Nabil (Raja Lawak) memasukkan unsur-unsur filem Sifu & Tongga ke dalam Jin Notti?.

Begitu juga kepada Cat Farish yang memegang watak Jinbara. Perlakuannya yang sering mengorek pusat menggunakan jari bukanlah sesuatu yang lawak tetapi mampu menimbulkan rasa jijik (LAWAK SANGAT KER?) Babak macam ini mengingatkan aku kepada filem Antoo Fighter dimana babak Radhi OAG (yang kononnya nampak seperti lawak tapi sebenarnya bodoh) bila pakai baldi kecil letak atas kepala. Babak pergaduhan membabitkan Mawi yang melakonkan watak Aziz dan Corie (Taiko) dalam sungai turut dilihat seakan tidak natural.

Bagaimanapun, pengarah filem ini patut rasa bersyukur kerana kesan khas CGI hasil daripada kecanggihan teknologi komputer sekarang banyak menyelamatkan jalan cerita dan menutup kelemahan filem ini. Bayangkan sekiranya tiada CGI, apakah filem Jin Notti hanya akan dilabel Naughty or Dirty?

Kadang-kadang, aku berfikir kenapa kita mudah bersikap puas hati atau suka tonjolkan kelemahan atau jalan stereotype yang sama dan genre komedi yang agak slaptikal walaupun bajet yang diperuntukkan lebih dari RM1juta? Adakah nilai RM1juta itu hanya mampu menghasilkan filem-filem seperti ini dan kenapa tidak kita gunakan nilai peruntukan yang diberi itu untuk menghasilkan filem yang lebih baik dan cuba keluar dari kepompong filem stereotype, slaptikal, komedi bodoh yang selalu menjadi idea para pengarah zaman sekarang sehingga ada yang gelar filem Melayu hanyalah filem sampah seperti Antoo Fighter dan Sifu & Tongga?


Filem terbaru yang ditayangkan, Final Destination pula masih mengekalkan elemen ganas dan seram tapi apa yang uniknya setiap sequel filem Final Destination ini semua kejadian aneh yang ganas dan seram ini adalah berpunca daripada kebetulan yang logik dan kesilapan manusia semata-mata tanpa perlu melibatkan hantu atau roh. Mungkin genre seram tempatan harus belajar mencambahkan idea bagaimana untuk menghasilkan filem seperti ini tanpa perlu mengharapkan kepada hantu, jin, pontianak dan lebih lagi hanya terpekik menjerit sana sini tanpa mesej yang jelas. Malah rasanya tak perlu tonjol kot perkara yang mungkin takkan berlaku seperti dalam filem Jangan Pandang Belakang vs Congkak, ada plak aksi toyol pandai merempit la, entah apa-apa la, filem Melayu sekarang..... hurmmmm....


1

MERDEKA : Penjajahan Adalah Pengajaran....

Posted by PonMan on 10:44 AM
Syukur Alhamdulillah kerana hari ini 31 Ogos 2009, genaplah usia kemerdekaan negaraku yang tercinta, Malaysia kepada 52 tahun. Walaupun sambutan kemerdekaan tahun ini adalah sederhana kerana menghormati Ramadhan dan wabak selsema babi, namun ia tetap memberi penuh makna kepada aku. Walaupun malam ini tiada kedengaran laungan kemerdekaan seperti kebiasaan, tapi menara jam Bangunan Sultan Abdul Samad di Dataran Merdeka tetap berbunyi di kala tiba detik jam 12 tengah malam.

Walaupun kita sebenarnya merdeka selama lebih separuh abad, tapi adakah kita menghayati atau mendalami sendiri semangat jiwa merdeka atau patriotik dalam diri kita? Sejauhmanakah pencapaian kita dalam semua aspek di mata dunia? Adakah kita berpuas hati dengan pencapaian yang kita miliki sekarang? Walaupun tak dinafikan, negara kita telah alami satu proses transformasi pembangunan daripada hanya kawasan lombong bijih timah, kini bertukar menjadi ibukota yang terletaknya salah satu bangunan tertinggi di dunia iaitu KLCC.

Sedar atau tidak, pada hemat aku, sebenarnya penjajahan telah memberi pelbagai pengajaran. Setiap apa yang berlaku di dunia adalah merupakan hikmah untuk manusia berfikir rasional. Di Malaysia saja, ada pelbagai jenis ragam manusia, ada yang bersifat nasionalisme, ada yang bersifat terbuka, toleransi dan mahukan perubahan serta sebagainya. Sambil menunggu ketibaan detik jam 12 tengah malam, aku sempat menonton satu filem patriotik, 1957 : Hati Malaya. Filem ini mengisahkan tentang perjuangan ke arah kemerdekaan Tanah Melayu.

Antara watak utama yang ada dalam filem ini yang menarik perhatian aku ialah Dato Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman. Pada pandangan aku menerusi filem ini, aku lihat kedua-dua tokoh ini mempunyai matlamat yang sama, iaitu mahu lihat tanah air merdeka. Namun begitu, melihat kepada karekter kedua-dua tokoh tersebut, agak berbeza sekali. Melihat kepada watak Dato Onn Jaafar dalam filem tersebut, beliau sebenarnya amat disanjungi dan mempengaruhi minda bangsa Melayu supaya berjuang mencapai kemerdekaan, tapi pada waktu-waktu tertentu aku dapat lihat sikit 'lack of spirit and leadership'. Kadang kala aku tengok Dato Onn Jaafar agak emosi, serius, mudah mengalah dan patah semangat serta buat keputusan drastik dan terburu-buru sehinggakan menyusahkan banyak pihak dan menyentap semangat penyokongnya. Baru kena kritik sikit dah merajuk nak letak jawatan dan undur diri seolah-olah beliau agak sukar nak kawal tekanan yang diterimanya.



Sebaliknya karekter Tunku Abdul Rahman dalam filem ini nampak lebih bersantai dan enjoy dengan apa yang dia buat. Telatahnya yang suka bergurau, gelak tawa bersahaja dan ramah inilah sebenarnya menjadi kunci atau titik mula sinar kemerdekaan negara, kerana sifat peribadi beliau itu telah berjaya menarik perhatian rakyat untuk sama-sama perjuangkan kemerdekaan. Selain itu, sikap beliau yang 'open-minded', sikap tak putus asa tanpa tekanan serta toleransi menerima perubahan inilah sebenarnya membuka pintu hati bangsa lain dan penjajah British untuk menerima 'approval' kemerdekaan negara. Jadi secara tak langsung, Tunku Abdul Rahman sebenarnya memiliki ciri seorang pakar runding atau 'negotiator'. Cuba kita bayangkan, seandainya kita masih berkeras hanya semata-mata untuk perjuangkan nasib Melayu pada ketika itu sedangkan pada waktu itu pun kita sebenarnya hidup dalam budaya berbilang bangsa, adakah kita boleh capai kemerdekaan sepertimana yang kita rasai nikmatnya hari ini? Jadi sikap toleransi dan tolak ansur beliau untuk menerima kaum lain sebagai sebahagian daripada warganegara atau 'part of the family' wajar dijadikan contoh, patut dipuji serta dihargai oleh semua kaum. Seperti istilah 'give and take' dan pemikiran 'kalau nak beli barang yang berkualiti dan tahan lama, perlu sanggup bayar harganya' wajar kita renungkan. Mungkin pada pemikiran beliau, daripada hanya mementingkan bangsa Melayu pada ketika itu atau mengadakan suara bantahan secara keras tentang tindakan menentang Malayan Union, boleh mengakibatkan hilang terus potensi untuk merdeka, beliau terpaksa mengambil risiko untuk meletakkan salah satu syarat menubuhkan parti yang terdiri daripada berbilang kaum dan jadikan mereka sebagai warganegara sebagai jalan terakhir untuk capai kemerdekaan secepat yang mungkin untuk hilangkan penderitaan rakyat selama beratus-ratus tahun penjajahan. Mungkin secara tak langsung wakil British akan berfikir untuk melihat sendiri sejauhmanakah kita mampu hidup dan urus negara kita sendiri yang terdiri daripada parti pelbagai kaum tanpa bantuan mereka. Dan akhirnya kita berjaya buktikan itu dengan kemenangan besar parti Perikatan dan akhirnya kita merdeka.

Sedar atau tidak, sekiranya kita tak dijajah oleh mana-mana kuasa besar, adakah kita bersedia kenal dunia luar dan menerima arus perubahan dan permodenan seperti yang kita kecapi sekarang atau kita masih lagi jauh ketinggalan seperti katak di bawah tempurung. Mungkin tanpa teknologi penjajah bawa, mungkin kita tak merasai atau kenal apa itu kereta, mungkin juga sampai sekarang kita tak tahu langsung pasal kereta serta Proton mungkin tak wujud langsung. Mungkin juga sampai sekarang kita hanya masih berjalan kaki sepanjang masa dan kalau kita tak terima kemajuan teknologi komunikasi, mungkin sekarang kita masih dengan sistem manual menghantar surat, tiada Hand Phone, atau emel. Lebih teruk lagi, mungkin peluang pekerjaan kita hanya setakat petani, nelayan, penoreh getah dan pelombong semata-mata. Takkan ada usahawan, ahli korporat dan sebagainya. Jadi inilah hikmah disebalik era penjajahan dahulu.

Itu kisah era sebelum kemerdekaan. Bagi era selepas kemerdekaan pula, kita dapati melalui proses demokrasi dan bersikap terbuka inilah, kita boleh menerima perubahan seperti arus kemodenan sepertimana yang dilakukan oleh Tun Dr. Mahathir sepanjang lebih dari 20 tahun pentadbirannya. Pada pendapat aku, Tun Dr. Mahathir adalah seorang tokoh yang berwawasan tinggi dan pemikirannya jauh ke hadapan. Oleh itu, lahirlah satu wawasan yang menjadi matlamat kita iaitu Wawasan 2020. Sedar atau tidak, menerusi wawasan inilah, kita dapat merasai nikmat kemajuan seperti adanya LRT, KLCC, Putrajaya dan sebagainya. Kemajuan ketara yang kita kecapi di zaman beliau, telah membuka mata banyak pihak terutamanya negara-negara Eropah, Arab, China dan Afrika tentang kewujudan Malaysia ini. Siapa sangka, ketika aku pergi rombongan ke China suatu ketika dulu, apabila berkunjung ke satu tempat dengan berkibarnya bendera Malaysia, maka penduduk setempat terus mengenali dan menghormati insan yang bernama Mahathir ini. Ini adalah bukti, sekiranya kita berjaya membuat perubahan dari sebuah negara mundur dan tak dikenali dunia luar, kini negara kita telah menjadi contoh atau 'role-model' bagi negara-negara miskin yang lain. Malah kita juga telah diundang untuk menyertai atau mengetuai pertubuhan antarabangsa seperti OIC, Asean dan sebagainya untuk berkongsi tentang kejayaan kita. Inilah ciri yang aku nampak mengenai Tun Mahathir, seorang yang optimis, tegas, dan bolehlah dianggap sebagai diplomatik sesuai dengan gelaran yang diterimanya, Bapa Moden Malaysia. Jadi aku fikir dan juga mengharap semua rakyat faham kenapa beliau nak sangat melaksanakan proses 'PPSMI' nya itu kerana beliau sudah berfikiran jauh dalam majukan dan sama tarafkan anak bangsa supaya dapat bersaing dan kuasai dunia global, tapi malangnya ada pihak yang kononnya 'lebih patriotik' yang takut Bahasa Melayu tersisih tak berfikir panjang dan mereka ini sebenarnya golongan yang tak boleh terima perubahan sama seperti zaman Tunku Abdul Rahman dulu.

Namun begitu, benarlah kata orang untuk mengekalkan apa yang kita kecapi adalah lebih sukar daripada usaha ke arah capai sesuatu kejayaan. Inilah tugas berat yang dipikul oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi aka Pak Lah ini. Bayangkan usaha Tun Mahathir selama lebih dari 2 dekad untuk membangunkan negara dan dikenali mata dunia sebenarnya susah bagi Pak Lah untuk mengekalkan kestabilan dalam mengharungi situasi semata dimana beliau hanya mampu bertahan di kerusi panas Perdana Menteri ini selama lebih kurang 5 tahun saja. Malah paling ketara, zaman pentadbiran Pak Lah juga telah menjadikan parti yang dahulunya diperjuangkan oleh Dato Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman yang dulunya dikenali sebagai parti Umno dan Perikatan (kini Barisan Nasional) ini begitu rapuh dan membawa pergolakan besar dalam dunia politik tanah air. Buktinya, BN telah tewas teruk pada pilihanraya ke-12 yang lalu. Sekelip mata saja parti yang dulunya menjadi nadi perjuangan dan tulang belakang rakyat Malaysia kini telah diketepikan oleh rakyat kerana kecewa dengan pentadbiran semasa yang korup dan lebih berkepentingan peribadi. Dimanakah silap mereka?

Perjuangan parti adalah tetap sama dari dulu hingga sekarang, tapi apa menjadi masalahnya sikap sesetengah ahli yang menjadi wakil kepada rakyat ini mempunyai agenda sendiri yang membelakangkan rakyat dan salah guna kuasa yang mereka ada sehingga rakyat sudah hilang kepercayaan lagi seperti politik wang, skandal dan sebagainya. Bayangkan parti yang dahulunya memenangi 52 kerusi daripada jumlah keseluruhan 53 pada era permulaan kemerdekaan, kini rapuh dengan kehilangan banyak kerusi kepada pembangkang sehingga banyak negeri berpindah hakmilik. Ini adalah salah satu bentuk penjajahan kecil kerana ianya hanya jatuh ke tangan pembangkang, belum lagi jatuh ke tangan penjajah luar. Inilah satu pengajaran dan iktibar sebenarnya. Selain itu sikap Pak Lah yang seolah-olah terlalu mengharapkan dan mempercayai barisan kabinetnya yang korup dan lepas tangan juga mungkin jadi faktor penyumbang kepada kekalahan BN. Apalah perubahan yang dapat dibanggakan rakyat melalui manifesto Islam Hadhari beliau sedangkan masalah korup pun tak mampu nak diatasi? Sayangnya cogan kata 'Cemerlang, Gemilang, Terbilang' ini telah membuatkan diri dan partinya telah jatuh terkangkang sebelum hampir terhilang. Maka cogan kata baru bakal berbunyi seperti ini: 'Cemerlang, Gemilang, Terbilang, Jatuh Terkangkang, Terus Hilang'. Lihat saja hakikat sebenar, sejak beliau mengundur diri daripada jawatan PM dan kabinet, jarang sekali kedengaran nama beliau disebut dan mendapat liputan meluas daripada media berbanding dengan Tun Dr M, PM kita yang sebelumnya. Inilah dikatakan hikmah dan pengajaran. Benarlah kata orang tua, "Raja Dijunjung, Pemimpin Disanjung". Tak keterlaluan untuk katakan disini, sebenarnya rakyat dan kerajaan masih dan lebih perlukan pemikiran Tun Mahathir sehinggakan ada yang terlupa apa sumbangan Pak Lah kepada negara bukan? Inilah uniknya erti pengajaran dalam zaman merdeka ini.



Sekarang, kita berada didalam satu lagi era yang cuba membawa perubahan dan misi menyelamatkan keadaan yang terpaksa dipikul oleh PM kita yang terkini, Datuk Seri Najib Tun Razak, legasi dan generasi kedua keturunan Tun Abdul Razak dengan konsep penjenamaan semula atau 'rebranding' yang dikenali sebagai 1 Malaysia dengan slogan 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan' ini. Konsep yang cuba dibawa Najib ini adalah bertujuan menyemarakkan semula semangat perpaduan dan persaudaraan di kalangan rakyat Malaysia dibawah satu payung. Pada pandangan peribadi aku, ini adalah satu trend dan cara kepimpinan moden dimana setiap pemimpin negara yang baru dilantik, menyuarakan cogan kata baru. Daripada konsep Wawasan 2020 dan Malaysia Boleh kepada Islam Hadhari 'Cemerlang, Gemilang, Terbilang' hinggalah kepada konsep 1 Malaysia ini, apa sebenarnya kita sebagai rakyat mampu harapkan? Berita Warta Perdana TV1 semalam telah melakukan survey kepada rakyat sejauhmana mereka faham mengenai konsep ini, namun lihat saja respon sesetengah pihak yang tak ambil peduli dan lebih teruk lagi ada yang tak tahu langsung apa itu 1 Malaysia.

Mungkin dengan mendengar slogan, 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan' ini adalah cara Najib untuk memulihkan kepercayaan rakyat yang terguris akibat terabai di zaman Pak Lah dulu dan langkah untuk memperbaiki perpaduan negara yang sejak kebelakangan ini kian terhakis akibat salah faham atau ada pihak yang cuba protes dan jadi batu api kerana kebodohan akal fikiran untuk menerima hidup aman dan majmuk seperti apa yang ditonjolkan oleh DAP, Hindraf dan sebagainya. Ini berlaku kerana golongan ini sebenarnya tak menghayati erti kemerdekaan, tak menghormati dan mempersoalkan hak orang lain, tak menghargai keamanan serta tak sedar diri bahawa mereka hanyalah penumpang yang diterima sebagai 'a part of family' yang dibawa oleh Tunku Abdul Rahman dulu semasa proses merdeka. Bagi aku golongan seperti ini sepatutnya pulang ke negara asal sekiranya mereka rasa tak selesa dan tak puas hati tinggal di negara kita daripada membawa masalah.

Namun begitu, melihat kepada konsep 1 Malaysia ini, ada juga pihak berpendapat konsep ini bakal 'memakan' tuan kerana wujudnya perbezaan kefahaman dan pendapat dalam menganalisis kata-kata Najib sebagai usaha untuk meminggirkan orang Melayu. Ada pula yang bimbang slogan itu akan membawa kepada usaha merampas hak Melayu. Adakah ini benar? Sejauhmana kebenarannya, rakyat perlu menilai sepanjang tempoh pentadbirannya dan perlu peka atau 'alert' setiap perubahan yang dilakukannya. Kerana melalui konsep 1 Malaysia ini, dimana mengetengahkan perpaduan kaum seperti kata-kata Najib dalam ucapan pertamanya sebagai PM, “Biar kita keluar daripada cara bertindak dalam tembok etnik yang kita amalkan sejak sekian lama. Itu juga pada saya maksud konsep 1 Malaysia.” mungkin bakal ada pihak yang mengambil kesempatan. Daripada wujudnya pelbagai bangsa yang terdiri daripada Melayu, Cina dan India tetapi kini hanya mahu dikenali sebagai Bangsa Malaysia. Malah melebih menakutkan lagi, ada pula kedengaran usaha untuk menghapuskan terus status 'bangsa' dalam identiti kad pengenalan kita semata-mata nak menunjukkan persamaan antara semua kaum dimana menyebabkan ada pihak mengutarakan kebimbangan kononnya Melayu akan kehilangan hak. Ada juga isu kedengaran mengenai kelulusan projek pembinaan sekolah dimana lebih banyak sekolah jenis kebangsaan cina dan tamil daripada sekolah agama atau menaiktaraf sekolah pondok ini. Adakah isu-isu seperti ini adalah cara Najib bertindak untuk memecahkan tembok etnik seperti yang dimaksudkan dalam ucapannya itu? Sekiranya benar, maka inilah satu lagi tanda bencana dan malapetaka untuk kita kembali kepada proses dijajah dan mungkin Malaysia bakal ikut jejak negara seberang tambak, Singapura dimana Melayu diketepikan dan dianaktirikan, bangsa lain mendapat pangkat dan nama. Adakah kita bersedia untuk kembali ditindas dan minda dijajah oleh orang lain setelah kita merdeka 52 tahun?

Mungkin dengan konsep Najib ini sebagai cara untuk menarik perhatian kaum lain yang mungkin ada yang akan gembira dengan konsep ini kerana mereka tak perlu lagi bersuara lantang mempersoalkan hak keistimewaan Melayu kerana masing-masing akan mendapat peluang yang dikatakan 'sama-rata' atau sebagai satu lagi cara menerima 'lebih keterbukaan tanpa batasan' yang mungkin bakal mengakibatkan bangsa Melayu sendiri akan disisihkan dan ditinggalkan lebih jauh. Sekarang ini pun sudah jelas tanda-tanda melihat bangsa kita ketinggalan, dimana graduan Bumiputera pun susah nak dapat kerja akibat sekatan dan diskriminasi bahasa Mandarin yang dijadikan syarat utama untuk kerja sedangkan kita sendiri sebenarnya memberikan mereka peluang untuk bertapak hidup dan mencari rezeki di bumi Malaysia ini. Malah lebih menyedihkan bangunan tertinggi di dunia, KLCC pun dikuasai dan dimonopoli oleh bangsa dan warga asing sehingga usahawan bumiputera terpaksa gulung tikar. Merdekakah kita sebenarnya?

Adakah satu hari nanti, bangsa Melayu terpaksa hidup merempat dibumi sendiri dan mungkin hanya digelar minoriti atau 'The Resistance' seperti dalam citer Terminator? Cuma bezanya bangsa Melayu terpaksa berjuang untuk mempertahankan haknya dan bukannya bersaing dengan robot. Ayuh, seluruh umat Islam dan bangsaku, sedarlah dari lamunan dan jauhilah daripada permainan sandiwara hebat sekarang. Siapakah diantara kita yang sanggup berjuang seperti "John Connor" untuk mempertahankan hak dan perjuangkan bangsanya daripada terus dijajah?

Walauapapun slogan, konsep atau manisfesto yang dibawa oleh pemimpin, semuanya indah belaka. Apa pun, yang diperhatikan dan diharapkan oleh rakyat Malaysia sekarang adalah pelaksanaan kata-kata. Pemimpin yang lalu telah gagal, apakah pemimpin hari ini mampu keluar dari sindrom janji kosong? Tiada lagi budaya NATO (No Action Talk Only)......

Sekadar renungan bersama melalui mesej teladan daripada sedutan babak filem-filem P.Ramlee. (adakah secara kebetulan atau memang punyai makna tersirat?):



UMNO = sarkas ?




Adakah Melayu terus dibebani hutang Ah Long sehingga sanggup gadaikan nyawa dan harta sendiri?




Adakah Melayu sedia diperbodohkan lagi seperti main judi dalm babak ini?




Cuba renungkan pada babak minit ke 6:20.

"jual candu ada lesen, jual ganja ada lesen, jual belacan takde lesen, saya smuggle dari malaya."

Sekarang nie pun lebih kurang sama, jual arak ada lesen, jual nombor ekor,ada lesen, jual gula takde lesen, sebab tue senang seludup pi siam.... hahaha




Penyakit Melayu, datang kerja lambat. Tapi minit ke-4, sandiwara dunia. Pilih satu antara dua, kalau nak baik hati, jujur dan tak mahu cakap banyak sangat kena pijak kepala, atau kita terpaksa menipu, curi hak orang lain dipandang tinggi?




Perlukah kita menunggu tubuhkan kerajaan bawah pokok seperti kerajaan pasir dua butir ini sama seperti di PERAK!!!!

Copyright © 2009 PonMan Creative Mind All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.