0

Kenangan 2009, Azam 2010

Posted by PonMan on 6:48 PM
Salam... dah lama jugak rasanya aku tak posting kat blog aku nie kan... kali terakhir pun rasanya hanyalah pada bulan November lalu..... tapi apa nak buat, bulan November dan Disember adalah bulan paling sibuk dalam sejarah hidup aku....

Tahun 2009, telah meninggalkan kita hampir seminggu yang lalu, tapi segala memori dan kenangan tahun 2009 masih lagi dalam ingatan... boleh kata, tahun 2009 merupakan tahun paling bermakna dalam hidup aku.... 2009, adalah tahun terakhir bagi aku untuk bergelar sebagai pelajar universiti di Limkokwing setelah hampir 5 tahun aku belajar disana.

Semester 5 tahun 2009, aku diketemukan semula dengan Max Schleser, lecturer aku paling rapat dan ramah yang aku kenali semasa pengajian satu semester di Limkokwing London pada April 2006. Bagaikan tak percaya apabila Max berada di Cyberjaya, Malaysia untuk mengajar utk subjek Multimedia Project 1 dalam kelas aku.... well, memandangkan aku dah lama kenal dengan dia, banyak benda yang kami kongsikan bersama... aku dah tak rasa kekok lagi utk berinteraksi dengan dia malah cara layanan dia kat aku pun mcm lebih kurang mcm kawan jugak la... sepanjang kehadirannya di Malaysia, aku ambik peluang nie utk membawanya pusing2 KL n merasai makanan di sini. Paling terpahat di ingatan aku, aku melihat gaya dan aksi Max makan nasi briyani di Jalan TAR... pergh, makan sampai licin pinggan tue.. paling lawak skali ialah masa dia ambik papadom pastu letak nasi atas papadom tue mcm makan pakai sudu, tak pun dia ambil papadom lg skeping, letak atas nasi tue plak dah jadi mcm burger..hahaha... kreatif, tak penah lg aku tengok org makan nasi mcm tue.... apa yg best pasal Max nie adalah dia seorang yang gemar mencuba semua jenis masakan yang dihidangkan without any doubt.

Then, adakalanya pula aku bawa dia makan kat kedai Tomyam di Dengkil, hurmm sama la jugak nampak berselera si Max nie makan, tapi bila ambik dan hirup kuah Tomyam tue, dia cakap sedap, mula2 nampak ok, pastu muka dah jadi merah.... lepas habis makan, dia sempat lagi order air 2 gelas air kosong tambah satu kopi.... haha, time tue baru nmpak riak wajah dia yg sebenarnya nak cover tak tahan pedas...... The best moment, aku bawa dia pi makan kat restoran Chop and Steak di Kg Baru, yg ada kapal tue. dengan family aku.. kali nie, dia makan nasi ayam szilling dgn air kelapa plak.... huhu berselera gak... apa2 pun dia ckp makanan di Malaysia adalah yg paling best.... macam2 ada....

Walaupun Max hanya berada di Malaysia utk tempoh yg singkat, namun kenangan seperti ini amat manis bagi aku... hopefully aku akan dapat jumpa dia lagi...coz he is my best lecturer that I met!! Menerusi ilmu yang dikongsi dalam teknologi mobile, maka terhasil lah sebuah karya aku yang telah dipilih sebagai finalist MSC Apicta Awards 2009 baru2 nie menerusi project 24 Hours Film-Mobilementary Project.

Cuti semester 5, aku gunakan kesempatan ini sepenuhnya dengan membuat plan rapi utk memulakan proses penggambaran (shooting) film pendek pertama aku yang bermula 25 - 26 Julai 2009. Alhamdulillah semua perancangan dan proses shooting berjalan dengan lancar walaupun kesihatan aku masa tue tak begitu mengizinkan kerana demam panas. Namun dengan hasil usaha dan kecekalan aku utk hadapi situasi sebegini, aku dapat siapkan juga filem pendek 'Revolusi J' ini. 26 Julai 2009, hari terakhir shooting, genap usia aku yang ke-23. ada la sikit jamuan dan makan lunch lps habis shooting...

Ok, untuk memendekan cerita aku, aku skip terus ke babak Convocation aku pada 19 Disember 2009 yang lalu. Hari yang bersejarah dalam hidup aku apabila buat kali kedua aku bergelar sebagai graduan cuma bezanya kali ini aku menerima degree utk course BA (Hons) in Creative Multimedia. Dan untuk pertama kalinya juga, aku telah naik ke pentas 2 kali untuk menerima 2 anugerah (satu anugerah ijazah, satu lagi anugerah yg dipanggil Industry Awards)... syukur alhamdulillah, dengan hasil usaha dan semangat aku utk siapkan final project short film 'Revolusi J' amat berbaloi, apabila ia telah diiktiraf oleh FINAS dan menerima Anugerah 'Indusry Awards : Best in Digital Video'.

Potret Graduan Creative Multimedia


BA (Hons) in Creative Multimedia dengan Limkokwing


Award Winner : Best in Digital Video

Award Winners : PonMan , ChoonXuan & Dafi AF5

Apa yang aku harapkan dengan kejayaan dan kenangan 2009 ini, akan menjadi aspirasi dan titik mula perjalanan karier dalam hidup aku yang akan bermula pada tahun 2010 ini.

Azam aku utk 2010 ini adalah untuk terus sukses dalam bidang yang aku ceburi selama ini, dengan memulakan karier aku sebagai Video Editor di CST Production, Ukay Perdana. Melalui peluang ini, aku akan cuba menimba ilmu dan pengalaman serta mengembangkan idea, bakal serta kreativiti yang aku miliki untuk memberi sumbangan dan manfaat kepada diri sendiri, syarikat dan juga client.

Falsafah aku utk tahun 2010:

"Orang yang berjaya tak semestinya dilahirkan sebagai pandai, sebaliknya mereka yang suka mencari peluang, menghargai peluang yang diberikan dan gunakan peluang yang ada di depan mata untuk memajukan diri. Mereka juga adalah golongan yang bijak memaksimakan kelebihan yang ada dalam diri mereka untuk menutup dan meminimakan kekurangan yang ada dalam diri mereka."


0 Comments

Copyright © 2009 PonMan Creative Mind All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.